Foto: Tanjug/Rade Prelić, Nemanja Jovanović, Shutterstock

"U narednih nekoliko dana, a najverovatnije i tokom dve nedelje koje slede, očekuje nas promenljivo i umereno toplo vreme sa čestom pojavom pljuskova i grmljavine", kaže za Nova.rs meteorolog Nedeljko Todorović.

Nevreme, pljuskovi sa grmljavinom, možda čak i nepogode praćene jakim vetrom i gradom – u naredne dve nedelje očekuje nas sve to, ali, kako naglašava meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Nedeljko Todorović, nemoguće je predvideti kada će se razviti oblak koji će sve to sručiti na naše glave, kao i gde će se to desiti.

„Praktično za sva mesta u Srbiji može se reći da postoji verovatnoća da će tokom dana biti kratkotrajnih pljuskova i grmljavine, lokalno jakog intenziteta. To su, inače, uobičajene vremenske prilike za jun mesec. Radi se o padavinama lokalnog karaktera, koje se dešavaju u popodnevnim i večernjim časovima, a ponekad se razvijaju u nepogode sa jačinm vetrom i gradom“, kaže Todorović za Nova.rs.

Nedeljko Todorović Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Na naše pitanje da li Beograđani treba da se pripreme za novu nepogodu poput one sinoć, koja je izazvala prekid trolejbuskog i tramvajskog saobraćaja dok su nekim ulicama tekle bujice vode, Todorović odgovara da upravo „lokalni karakter“ letnih pljuskova sprečava da se sa sigurnošću kaže gde će se desiti i „kada počinje kiša“, što svi najčešće pitaju.

„Tek kada se formiraju kišni oblaci možemo početi da pratimo njihovo kretanje, a oni ne dolaze ‘iz inostranstva’, kako mi to kažemo, već nastaju na licu mesta i tek sat-dva pred pljusak mi možemo da najavimo njihovo kretanje, premeštanje i tačnu lokaciju“, objašnjava Todorović. Dodaje da se zato često dešava da samo u nekim delovima glavnog grada pljušti kiša, dok u drugim nema nikakvih padavina.

Pročitajte još:

Zato, kako kaže Todorović, u naredne dve nedelje treba računati na umereno toplo i promenljivo vreme, sa čestom pojavom pljuskova i grmljavine na teritoriji cele zemlje, i maksimalnim dnevnim temperaturama od 23 do 29 stepeni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare