Ajvar
Ajvar; Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

U Vranju i Leskovcu još uvek nije počela masovna prodaja paprike za pripremu ajvara, ali se proizvođači polako pripremaju za kraj avgusta i početak septembra, kada ceo grad počinje da miriše na papriku. Trenutno je cena za kilogram paprike 100 dinara u Vranju, a između 130 i 150 dinara u Leskovcu, kažu proizvođači za naš portal i očekuju da u sezoni bude i skuplja. Kako nam objašnjavaju domaćice, za desetak tegli ovog popularnog namaza potrebno je oko 30 kilograma paprike, a četvoročlana porodica tokom jeseni i zime utroši i do 25-30 tegli.

Tako jedna četvoročlana porodica mora da izdvoji više od 15.000 dinara samo za ajvar, jer bi za 30-ak tegli morali da kupe oko 100 kilograma paprike.

„Negde je razmera 3:1, znači za desetak tegli ako pravite ajvar samo od paprika, ne ubacujete paradajz ili patlidžan kao za pindžur koji je kod nas popularan, treba vam oko 30 kilograma paprike. Mi smo veća porodica, potrošimo između 25 i 30 tegli, kupujemo tako po 100 kilograma uvek. Biće veći trošak, više od 100 evra za to. Moja plata je oko 300 evra pa vam je jasno kakav je izdatak“, kaže Olivera iz Vranja za naš portal.

Prema njenim rečima, sada proizvođači u Vranju prodaju papriku po ceni od 100 dinara za kilogram, ali očekuju da u naredne 2-3 sedmice poraste na 150 dinara.

Proverili smo kakvo je stanje u Leskovcu, gde takođe još uvek nema masovne prodaje paprike za zimnicu.

„Stiže septembar i cena će biti između 130 i 150 dinara. Teško da će se zadržati na tih 130, svi očekuju da bude oko 150 dinara“, kaže jedan od vlasnika plastenika.

Više o troškovima za zimnicu znaće se u naredne dve nedelje, slažu se naši sagovornici.

„Ljudi se još uvek sa mora nisu vratili, zimnica je briga o kojoj će se razmišljati najviše početkom septembra“, dodaju.

Bonus video: Prva pijaca na beogradskoj kaldrmi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare