Darija Kisić Tepavčević Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Krizni štab za borbu protiv pandemije koronavirusa analizira smrt zdravstvenih radnika tokom ove kovid krize, rekla je ministarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević. I to je sve što je ministarka, koja je i sama lekarka, imala da kaže povodom niza vesti o smrti njenih kolege, koji su bili deo kovid sistema. Ostalo je nejasno kakve su to analize i kada ćemo znati njihove rezultate i da li će Krizni štab predložiti neke konkretne korake tim povodom.

„Gubitak svakog života je veliki gubitak za sve nas. Rade sa naravno analize za sva radna mesta, zdravstveni radnici jesu najugroženiji, najopterećeniji i najviše izloženi, Rade analize, procenjuju se rizici i razlozi za, nažalost, najnepovoljnije ishode“ bio je odgovor Darije Kisić na pitanje da li je Krizni štab razgovarao o činjenici da je poslednjih nedelja javnost uznemirila zbog velikog broja umrlih zdravstvenih radnika, mladih ljudi, koji su radili u kovid sistemu.

Na pitanje kada možemo da očekujemo neke konkretne rezultate, samo je dodala da će javnost biti obaveštena kada analiza bude gotova.

U Srbiji je, prema podacima,ž Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, od posledica zaraze koronavirusom umrlo više od 70 lekara, što deluje zabrinjavajuće kada se uporedi sa podatkom iz Hrvatske gde je od kovida 19 umro jedan lekar i Slovenije, gde nije registrovan nijedan slučaj smrti lekara.

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović upozorio je nedavno da Krizni štab i Ministarstvo zdravlja moraju da daju odgovor na pitanje zašto je od početka pandemije u Srbiji preminulo 70 lekara od posledica koronavirusa.

Radovanović je upozorio da je nepoznat broj preminulih među ostalim medicinskim radnicima i da te podatke takođe treba staviti na uvid javnosti.

On je naveo da postoje indicije da lekari nisu dobijali adekvatnu zaštitnu opremu.

„Imamo, doduše još uvek neproverene informacije, da su lekari u pojedinim bolnicama dobijali zaštitna odela koja štite od prašine ili da su odela za jednokratnu upotrebu morali da koriste više puta. Nažalost, još uvek nemamo nikakve dokaze, ali ti navodi bi morali da se provere“, rekao je tada Radovanović.

Ujedinjeni protiv kovida upozorili su  da državne institucije i Lekarska komora preminule kolege tretira kao broj.

„Poneki spisak i poneka slika. Ređaju se nekrolozi po društvenim mrežama. Ređaju se reči zahvalnosti i pohvale na račun preminulih. Nazivaju se herojima. Ali porodice iza njih ostaju neutešne. Svi ti ljudi su ostavili nekoga iza sebe. I ordenje i jednokratna novčana pomoć brzo prođu. Ostaje dug… Ova zemlja, svi pacijenti i kolege, Ministarstvo zdravlja, Lekarska komora, sve institucije, svi mi – dužni smo preminulim kolegama. Prvo, dužni smo da nikada ne zaboravimo. A drugo, dužni smo da se nađemo porodicama tih ljudi“, poručili su lekari okupljeni u udruženju Ujedinjeni protiv kovida.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare