Foto: Shutterstock

Pred vama je verovatno najbolji odgovor Vladi Srbije na njihovu permanentnu opsednutost "belom kugom": pismo majke koja pet meseci ne dobija garantovanu zaradu dok je na trudničkom odsustvu.

Pismo upućeno redakciji Nova.rs objavljujemo u celosti:

„Kada sam u aprilu 2021. godine odlazila na trudničko bolovanje srećna zbog nove, druge po redu, bebe u našoj porodici, a podstaknuta najavama vlasti o podršci novim mamama i podstreku za povećanje nataliteta, nisam ni sanjala da u septembru 2021. godine, kada sam već uveliko mama dvomesečnog dečaka, neću primiti ni aprilsku platu, a da ne govorim o plati za maj i jun.

Ako zanemarimo činjenicu, da poznata srpska kompanija za koju radim, a koja posluje širom sveta i broji više hiljada zaposlenih, nije želela da svojoj zaposlenoj, a u tom trenutku trudnici, isplati plate na trudničkom bolovanju “iz svog džepa” kao što radi 90% kompanija koje brinu o svojim zaposlenima, pa onda kompanija sačeka refundaciju od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, morala sam da budem strpljiva, jer…živimo u zemlji Srbiji, a svi znamo šta to znači.

Kada sam shvatila da ni u julu neću primiti platu za april, a termin za porodjaj se bližio, posle brojnih mailova na koje nisam duže vremena dobila odgovor, rešila sam da odem lično u RFZO ispostavu na Novom Beogradu da se raspitam šta se dešava. Dobila sam odgovor da je moj zahtev predat u maju, a da oni iz RFZO obradjuju tek april, jer ima dosta zahteva,a njih troje rade posao koje je pre radilo osmoro ljudi. Da budem strpljiva i da će u narednih mesec dana biti obradjen i moj zahtev.

Nakon još mesec dana “strpljenja”, kada je prošla druga polovina avgusta, poslala sam mail da vidim da li su stigli do mog zahteva. Dobila sam odgovor da jesu, da je zahtev obradjen i poslat finansijskoj službi za uplatu. Na pitanje, da li znaju kada će biti uplata rečeno mi je da Ispostava Novi Beograd ne vrši uplatu, već to radi finansijska služba, izbegavajući odgovor na pitanje kada će to biti.

U nadi da koleginica iz finansija iz firme u kojoj radim, ima više informacija, kada ću primiti platu za april, maj i jun poslala sam joj mail. Ona mi je rekla da je bila u Ispostavi Novi Beograd i da joj je načelnik odgovorio, na pitanje kada će biti uplata, citiram: “Kada budete videli pare na svom računu, e tada je uplaćeno”.

Da li je to napredna Srbija u kojoj živimo i koju nam svakodnevno propagiraju na medijima? Da li u Srbiji, ekonomskom tigru ovog dela Balkana, četvoročlana porodica sa malom bebom može da živi od jedne prosečne plate mesecima? Tada, kada porodica dobija prinovu i kada je potrebno mnogo više novca pripremiti se za novog člana (a svi znamo šta to podrazumeva) trudnicama se kasni sa isplatama bolovanja, skoro pola godine, a uredno su svakog meseca uplaćivani porezi i doprinosi?
Da li je to Srbija koja podstiče natalitet?

Pozdrav,
Mama koja još uvek čeka zaostale plate…“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare