Foto: Shutterstock

Nekoliko kategorija zaposlenih majki, odnosno trudnica i porodilja, oštećene su pri isplati naknada za trudničko i porodiljsko odsustvo sa posla i ostaju diskriminisane i posle najnovijih izmena zakona koje je država donela kako bi regulisala njihov položaj.

Najugroženije su one majke čiji poslodavci nisu uplaćivali poreze ili doprinose za zaposlene – da li zato što su koristili državne mere pomoći za borbu protiv pandemije ili zbog svoje neodgovornosti i problema u poslovanju, a sa posebnim preprekama se suočavaju žene koje su preduzetnice, piše Danas.rs.

Iako se o merama pomoći porodici sa decom govori mnogo, a majkama obećavaju različiti novčani i nematerijalni podsticaji kako bi se odlučile da imaju prvo, drugo, pa i treće dete, situacija u praksi – kada pokušavaju da ostvare pravo na naknadu za odsustvo sa posla, mnoge je majke dovela do brige za egzistenciju, ne samo deteta nego i svoju ličnu.

Povezane vesti:

O problemima sa kojima su se suočile na putu do naknade za porodiljsko i trudničko odsustvo, majke su svedočile u anketi koju je Danas pokrenuo kroz projekat „Danas pita, građani učestvuju“.

Na pitanja o problemima sa naknadama za trudnice i majke odgovorilo je 106 ispitanika i ispitanica, a polovina njih kaže da su naišli na prepreke pri ostvarivanju prava na isplatu novčane naknade za odsustvo sa posla. Jedan otac koji se javio kroz ovu anketu žalio se na to što isplata naknade za odsustvo sa posla kasni. Sličan problem imale su i mnoge majke, iz različitih razloga.

Jovana Đurđević, koja je na trudnično bolovanje otišla u februaru ove godine, prvu isplatu za mart mesec dobila je sa četiri meseca zakašnjenja – u julu ove godine.

– Najveći problem je što je RFZO kasnio sa isplatom zarade. Dobijala sam samo odgovore na mejl da ne stižu da obrade moj zahtev dok nisam otišla lično i tražila da razgovoram sa šefom. Toliko o državnoj odgovornosti za trudnice koje imaju visoko rizičnu trudnoću – navela je Đurđević.

Bilo je i onih koji kritikuju to što trudnicama i porodiljama nije omogućeno da uzimaju kredite kod banka dokle god primaju naknadu države za odsustvo sa posla.

Pomoć za poslodavce – na štetu majki

Kategorija majki koje su se najskorije suočile sa nelogičnostima socijalnih mera „pomoći“ jesu trudnice i porodilje čiji su poslodavci koristili mere pomoći države u borbi protiv pandemije kako bi odložili plaćanje poreza i doprinosa za zaposlene.

Ovu meru pomoći na kraju nije platila država, već majke. One koje su koristile trudničko ili porodiljsko bolovanje u mesecima nakon što su njihovi poslodavci iskoristili tu meru, ili će koristiti u narednim mesecima – sada nailaze na problem. Njihove naknade za porodiljsko odsustvo biće umanjene za one mesece tokom koji poslodavac nije uplaćivao poreze i doprinose.

Iako je država uredbom navodno rešila ovaj problem, kada majke uđu u proceduru za obračun naknade, administracija vidi samo nulu na njihovim računima.

Povezane vesti:

Jedna od njih je E. N. Iz Beograda. Kako ona kaže, još uvek joj nije zvanično izvršen obračun za naknadu ali su joj iz službi za socijalna pitanja rekli da meseci za koje poslodavac nije uplatio doprinose jednostavno neće ući u obračun.

– Na moje pitanje „da li mi se meseci za koje je moja firma prihvatila pomoč drzave, koja podrazumeva plaćanje doprinosa na odloženo do 2023. godine, računaju kao nula tj. ne ulaze u obračun od poslednjih 18 meseci zarade?“ dobila sam odgovor – tako je. Biće mi refundirana razlika kad poslodavac uplati ta četiri meseca, ako dostavim dokumentaciju koja to potvrđuje – navela je ona.

Za nju ovo znači da naknadu neće dobiti kada joj je najpotrebnija – što je sada, a ne 2023. godine, uz to da će dve godine biti u nezivesnosti da li će poslodavac uopšte isplatiti doprinose u celosti i da li će odluka o refundaciji uopšte važiti po isteku tog perioda.

– Znači država je dala odobrenje poslodavcu, da na štetu zaposlenih, odloži uplatu doprinosa. Da ne pominjem da državni PIO fond ne izdaje potvrdu o stanju uplaćenih doprinosa za tekuću godinu, nego, kako kažu, imaju rok od godinu dana za obradu podataka pa će meni podaci o uplatama poslodavca biti dostupni tek 2024 – kaže naša sagovornica.

Sličan problem dešavao se i ranije i dešava se i dalje sa trudnicama i porodiljama čiji poslodavci nisu uplaćivali redovno doprinose za zaposlene. Ukoliko je firma otišla u stečaj ili jednostavno nije izmirivala svoje obaveze, žene neće moći da ostavare pravo na naknadu.

Preduzetnice prepuštene same sebi

Sa posebnom vrstom problema susreću se žene preduzetnice – one koje su samozaposlene ili vode svoje firme – njih država ne prepoznaje kao kategoriju koja ima jednaka prava kao trudnice i porodilje zaposlene kod poslodavca, niti imaju mogućnost da odu na porodiljsko odsustvo već mogu da primaju tzv. „ostale“ naknade.

Na ove probleme požalila nam se Marija Nastić, preduzetnica koja kaže da je najveći problem to što preduzetnice ne mogu jednostavno da odu na bolovanje već moraju da nađu nađu nekog drugog ko će biti odgovorno lice za njihovu firmu ako žele da ona nastavi da radi, u suprotnom će imati prekid i u poslovanju i u radnom stažu.

– Problem je što ne daju novac trudnicama preduzetnicama ili vlasnicama firmi/udruženja građana. Zašto te žene nemaju pravo na trudničko bolovanje? Zašto se čeka po nekoliko meseci na uplatu bolovanja od države – upitala je ona.

Ceo teskt pročitajte na Danas.rs.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar