Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Pre mesec i po dana na našem portalu je doktorka Vesna Kovačević, specijalista mikrobiologije, objasnila da se u Srbiji koriste dva osnovna testa na koronavirus: PCR i serološki. PCR test služi za detektovanje virusa i to se radi na osnovu brisa iz nosa i ždrela i on zapravo govori da li smo zaraženi koronom. Drugi test je serološki i radi se iz krvi, da se utvrdi da li smo virus preležali.

Ne bih da stajem na muku svima koji su proteklih dana negde čekali u nekom redu za neko od ovih testiranja, još manje onima koji danima čekaju na njihove rezultate, tim pre što mi nikako ne polazi za rukom da povežem koliko ovi testovi vrede onima koji bi da negde otputuju…

Uz dužno izvinjenje svima njima, ipak mislim da je za građane Srbije jednako važan i PCL-R test, na koji mi je ovih dana skrenula pažnju moja prijateljica Indira Bajrić Funduk, koja je inače tekst o tome prevela i objavila pre više od šest godina.

Razlika nije samo u jednom slovu, jer je reč o metodi koju poznati kriminalistički psiholog Robert Her, profesor Univerziteta Britanska Kolumbija, koristi da bi se utvrdilo da li je neko psihopata. PCL-R test je jednostavan, sadrži 20 kriterijuma, od kojih svaki nosi nula poena (ako se ne odnosi na testiranu osobu), jedan poen (ako se delimično odnosi) i dva (u potpunosti se odnosi na ispitanika):

1. Rečitost i površan šarm
2. ogromno samopouzdanje
3. patološko laganje
4 .prepredenost/manipulativnost
5. nedostatak kajanja
6. emocionalna površnost, bezosećajnost
7. nedostatak saosećanja
8. odsustvo spremnosti da se preuzme odgovornost za sopstvene postupke
9. čest osećaj dosade, ili preterana potreba za stimulacijom
10. parazitski način života – misle da je lakše uzimati od drugih
11. nedostatak realnih dugoročnih ciljeva
12. impulsivnost
13. neodgovorno ponašanje, nisu u stanju da urade pravu stvar
14. nesposobnost kontrolisanja vlastitog ponašanja
15. problemi u ponašanju u ranom periodu života
16. maloletnički kriminal
17. različita krivična dela, za razliku od običnih kriminalaca, svejedno im je koji zakon će da prekrše
18. kršenje uslovne presude
19. više brakova i
20. promiskuitetno seksualno ponašanje.

Potpuni psihopata bi imao 40, a svako ko ima 30 ili više poena, prema Herovim merilima, „ispunjava uslove za dijagnozu“, jer spada u grupu ljudi koji nisu sposobni za kajanje i empatiju i čija su osećanja površna.

Ja zamislio pacijenta i uz prilično blagonaklon stav prema njemu i njegovim postupcima došao do 31 poena. Ipak mislim da je mnogo veći problem što uz ovaj PCL-R nema ni na vidiku nekog „serološkog testa“, koji bi nam jednog dana pokazao da smo stvorili antitela i – ozdravili!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare