Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Ne gledam već godinama ništa na „javnom servisu“, pa nisam baš najsigurniji da li ćete me razumeti ako kažem da me ovaj „julski ustanak 2020“ podseća na igru asocijacija iz čuvene „Slagalice“.

Ako pođemo obrnutim redom, od „konačnog rešenja“ ono bi moglo da glasi PROTEST, što je praktično jedini zajednički naziv za različite motive izlaska na ulice i iskazivanje nezadovoljstva. Nezadovoljstvo je ogromno, ali je vremenom preraslo u bes, koji je po svojoj prirodi neartikulisan i sa njim ne mogu da se nose ni vlast, ni patrljci opozicije, ni spontano okupljeni građani.

Rešenje „kolone A“ bi, svakako, bila PANDEMIJA, s tim što bi bilo veoma teško odabrati sintagme za ona četiri polja, od NAJSMEŠNIJI VIRUS preko RESPIRATORI i KRIZNI ŠTAB do SKIDANJE MASKI. Nezadovoljstvo načinom na koji se vlast odnosila prema epidemiji izazvanoj korona virusom, odlukama u direktnoj korealciji sa potrebama lažnih junskih izbora i neodgovornim proglašavanjem pobede, strah od „drugog talasa“, uz aktuelnu najavu povratka najrepesivnijih mera, sasvim sigurno su najjači motivi i razlozi za protest građana, koji su to iskazali još tokom prolećnog masovnog učešća u akciji „Bukom protiv diktature“.

„Kolona B“ bi morala da ima rešenje KOSOVO, bez čega nije bilo niti će još dugo biti ozbiljnijeg okupljanja nezadovoljnih građana. Kako god da se označe polja biće malo za osećanje da se sprema IZDAJA nacionalnih interesa, bilo da je u pitanju RAZMENA TERITORIJA bilo kroz PRIZNANJE zatečenog stanja, te da se o tome vode nekakvi PREGOVORI bez jasnog plana i uvida javnosti. Takvo predosećanje nije samo na desnoj strani ulice, ali tamo se, po pravilu, prvo zametne kavga.

Za „kolonu V“ bi rešenje bilo IZBORI, a tu bi sva četiri polja bila najmanje „zagonetna“. Nezadovoljstvo iskazano kroz BOJKOT, neslavna uloga grupe stranaka i umišljenih pojedinaca pod firmom LAŽNA OPOZICIJA, neregularna i besomučna KAMPANJA koju su tokom vanrednog stanja vodili predsednik svega ovoga i njegova kasta, sve to upakovano kao NARUČENI REZULTAT… nije zaboravljeno, niti se lako može gurnuti pod tepih…

I konačno „kolona G“ bi morala da ima rešenje MEDIJI, kao jedan od najjačih „okidača“ za iskazivanje narodnog gneva. KONTROLA i ISPIRANJE MOZGA na prva dva i RIJALITI i ZAGLUPLJIVANJE na trećem i četvrtom polju samo u zemlji Srbiji automatski nude asocijaciju na ovu izuzetno važnu oblast.

Zato su prva dva dana „julskog ustanka 2020“ protekla bez parola, transparenata, zastava, obeležja… ali to nije dovoljno da se hiljade nezadovoljnih i ozlojeđenih građana slože oko nečega što bi moralo da bude minimum zahteva, predviđanje daljih koraka i odbrana od provokatora svih vrsta. Jednom rečju, „nemoguća slagalica“!

Siguran sam da bi većina takmičara i gledalaca odmah pomislila da je u središtu svih ovih polja i kolona ALEKSANDAR VUČIĆ, a onda bi i KONAČNO REŠENJE moralo da bude sasvim drukčije!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar