Foto: BETAPHOTO/SVETLANA DOJCINOVIC

Ekološki aktivisti održali su performans "Utapanje građanina pokornog" na keju na reci Nišavi u Pirotu zbog ispuštanja vode iz Hidroelektrane "Pirot" u tu reku i nepoštovanja režima rada HE.

Okupljeni aktivisti pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ ušli su u Nišavu i konopcem povezali obale reke kako bi ukazali na problem prerastanja te reke u kolektor hladne vode za HE „Pirot“.

Aktivista pokreta „Odbranimo reke Stare planine“, Aleksandar Pantić, izjavio je da su reke podjednako važne kao i bogomolje, preduzeća, škole, domovi zdravlja, naselja i ljudi.

„Ako na toj reci nastane neki privredni subjekt, kao što je HE ‘Pirot’, on mora da poštuje pravila koje je neko pametan, još osamdesetih godina, smislio. Ta pravila su da rad bude ‘vršni’, a ne ekonomski“, kazao je Pantić.

Pantić je naglasio da rad HE treba da bude četiri sata dnevno, da se vodom iz „Zavoja“ puni kompenzacioni bazen, a da se iz tog bazena u narednih 20 sati voda, zagrejana, odliva polako u Nišavu, „štiteći interese ljudi, ali i živog sveta u reci“.

„Najveća šteta je nestanak dva mlada života u proleće ove godine. Imali smo najlepši kej u Srbiji, reku u kojoj smo naučili da plivamo, u njoj lovili ribu i kraj koje uživali. Danas je to kolektor ledene vode“, rekao je Panić.

Pantić je upitao Elektroprivredu Srbije (EPS) da li bi iko iz tog preduzeća pustio svoje dete ili unuče da šeta pored reke koja je ispunjena do vrha, ima ogromnu brzinu, čija je temperatura četiri stepena i koja „ubija“.

On je zatražio da Grad Pirot i EPS organizuju sastanak o režimu rada HE „Pirot“.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, uputio je juče otvoreno pismo nadležnim institucijama da se preispita režim rada HE „Pirot“ zbog toga što veliki broj gradjana Nišavu tokom leta koristi za kupanje.

Naveo je da se neretko dešava da se ogromna količina jezerske vode iz HE direktno ispušta u reku, uprkos kompenzacionom jezeru koje služi da se voda polako ispušta u Nišavu, što Nišavu čini nebezbednom i povećava nivo vode i do dva metra.

EPS je na to odgovorio da HE ispunjava sve obaveze po pitanju bezbednosti gradjana i ekologije, da nije tačno da se ispušta voda mimo zakona i da hidroelektrana ima važeću vodnu dozvolu kojom su utvrdjeni način, uslovi i obim korišćenja voda iz akumulacije, režim rada brane i akumulacije „Zavoj“ sa pratećim objektima i način ispuštanja vode u reku Nišavu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare