Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Šalteri Fonda PIO u Beogradu, u Nemanjinoj ulici, zatvoreni su od trenutka kada je u glavnom gradu proglašena vanredna situacija zbog koronavirusa. Brojni građani, kojima je neophodna neka od potvrda ili drugih dokumenata koja izdaje ovaj Fond, na raspolaganju sada imaju telefone, elektronski šalter Fonda PIO i poštansku pošiljku.

„Putem eŠaltera Fonda PIO građani mogu da podnesu zahteve za sve usluge koje se pružaju građanima – sve vrste potvrda, uverenja i rešenja“, informacija je koju smo dobili pozivajući telefon Fonda PIO.

Oni koji nemaju mogućnost da koriste elektronski portal Fonda, svoje zahteve mogu da podnesu pisanim putem, putem pošte.

Potvrda, uverenje ili traženo rešenje od Fonda PIO, građanima će stići poštom – na kućnu adresu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rsIsto važi i za građane Srbije koji primaju strane penzije, pa im je od našeg Fonda potrebno uverenje za strani fond.

Naime, Fond PIO jedini besplatno izdaje takozvane „potvrde o životu“, neophodne primaocima deviznih penzija. Oni ovim potvrdama stranim penzijskim fondovima, u drugim državama, dokazuju da su živi, što je uslov da nastave redovno da primaju penzije iz inostranstva.

I ovi građani zahtev za izdavanje potvrde o životu mogu da podnesu preko eŠaltera Fonda PIO ili pismeno, putem pošte.

„Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je, imajući u vidu vanredne okolnosti koje su nastupile u Republici Srbiji usled širenja virusa Covid-19, omogućio korisnicima inostranih penzija koji imaju obavezu da dostave potvrde o životu nosiocima socijalnog osiguranja u državama koje im isplaćuju penziju, da iste dobiju u svim organizacionim jedinicama Fonda PIO, tako što će zahtev podneti na jedan od ponuđena dva načina, bez potrebe dolaska na šaltere Fonda“, navodi se na internet stranici Fonda PIO.

Građani zahtev mogu podneti elektronski, preko web Portala e-Šalter na naslovnoj strani sajta Fonda www.pio.rs/Elektronski servisi.

„Ukoliko je korisniku inostrani nosilac osiguranja dostavio obrazac potvrde ili uverenja o životu potrebno je da ga popuni, skenira i uz skeniranu ličnu kartu dostavi Fondu radi overe, ili zahtev mogu podneti poštom, kao preporučenu pošiljku dostavljenu na adresu filijale Fonda PIO po mestu prebivališta“, objašnjavaju u Fondu PIO.

Na sajtu Fonda www.pio.rs/Poslovna mreža dostupne su adrese filijala.

„Uz popunjeni zahtev, potrebno je dostaviti očitanu ličnu kartu i popunjen obrazac potvrde ili uverenja o životu. Napominjemo da ukoliko korisnik nije dobio obrazac potvrde ili uverenja o životu od inostranog nosioca osiguranja, može ga preuzeti i sa sajta Fonda, birajući željenu državu“, navode u Fondu PIO i dodaju da će dostavljene potvrde o životu Fond overiti i dostaviti korisniku putem pošte.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar