Foto: Privatna arhiva

‘‘Pristojan život‘‘ u Srbiji je relativna kategorija i danas bi svako iz svog ugla mogao da ga definiše. Za pojedine, to je samo hrana i krov nad glavom, a za druge, još svašta pored toga. Međutim svi živimo u realnosti i najčešće možemo da se rastegnemo samo prema ''guberu'', koji, zbog sveopšteg poskupljenja, postaje sve kraći. Istraživali smo, koliki su danas realni troškovi prosečne četvoročlane porodice. Petrovići iz Kragujevca, sa nama su podelili svoje mesečne izdatke i "sabrali" da im samo za "fiksne" troškove, mesečno treba više od 70.000 dinara.

Hrana, računi za komunalije, treninzi i užina za decu, gorivo, internet i mobilni telefoni, su troškovi koje Aleksandra i Predrag Petrović imaju svakog meseca. Za naš portal kažu, da im je ‘‘i pored svake skromnosti‘‘, za pokrivanje tih troškova, prema sadašnjim cenama, potrebno najmanje 70.000 dinara.

Dodaju, da to nije sve i da svoj kućni budžet raspoređuju na ‘‘fiksne‘‘ troškove, koje moraju da izmire svakog meseca i na one koji ‘‘iskrnu‘‘, a takvih je, kažu, ‘‘uvek‘‘.

‘‘Kada se 70.000 dinara pogleda, onako ‘na gomili‘, to izgleda kao mnogo novca, ali to sve ode na račune i za hranu. Mi živimo potpuno prosečno, bez ikakvog bahaćenja i razbacivanja, naprotiv, gledamo da uštedimo gde god možemo, ali manje od ovoga ne može‘‘, kaže Aleksandra, majka dvoje osnovaca koji se bave sportom.

Foto: Privatna arhiva

Objašnjva da u ‘‘fiksne‘‘ troškove ne ubraja opremanje dece za školu, kupovinu knjiga i patika, rate za ekskurzije, sportske rekvizite, zimnicu, eventualne kvarove na kolima ili popravku uređaja u kući, već naglašava, da su u pitanju samo ‘‘osnovni troškovi života‘‘.

Ona je za naš portal izvela detaljnu računicu, gde im ‘‘odlazi‘‘ 70.000 dinara, a ujedno je uverena, da se po troškovima, kako kaže, nimalo ne razlikuju od drugih porodica.

Hrana i sredstva za higijenu 23.000 dinara

Naša sagovorrnica ističe, da sa dvoje tinejdžera u razvoju, vodi računa o raznovrsnoj ishrani i da je u njihovom porodičnom jelovniku zastupljeno razno povrće i meso, a da u frižideru, kako kaže, zbog dece, uvek ‘‘mora da ima mleko i jogurt‘‘.

‘‘Dnevno trošimo litar mleka i pola litra jogurta, tako da mesečno samo za mleko i jogurt izdvajamo oko 4.500 dinara. Zbog nestašice i poskupljenja, više ne gledam ko je proizvođač, kupujem ono najjeftinije i bez čepa. Zbog čega bih plaćala 20 dinara više po litru, samo zbog toga što ima zatvarač. Nije mi teško da sama otvorim tetrapak, ionako to mleko potrošimo istog dana‘‘, iskreno priča Aleksandra o uštedi prilikom kupovine.

Dodaje i da zbog poskupljenja svinjskog mesa, češće jedu piletinu i ribu, a da junetinu kupuje ‘‘na grame‘‘ i to, kako kaže, samo povremeno, za čorbicu.

Foto:Pavle Ivković/Nova.rs

‘‘Srećom moja deca vole ribu, tako da je često spremamo. Kilogram skuše je oko 400 dinara i to su otprilike četiri ribe, dok je kilogram svinjskog buta 750 dinara. Naravno, kupujemo i svinjsko meso i piletinu, a na mesečnom nivou na meso potrošimo sigurno od pet do šest hiljada dinara‘‘, nabraja ona troškove za hranu svoje četvoročlane porodice.

Napominje i da prilikom kupovine uobičajenih namirnica za dnevne potrebe, zbog svakodnevnih poskupljenja, iz prodavnice ne može da izađe bez računa, manjeg od 1.500 dinara.

Na spisak mesečnih potreba, naša sagovornica dalje dodaje 10 do 15 kilograma voća i isto toliko povrća za salatu, kao i osnovne namirnice, jaja, ulje, brašno, pirinač, testenine i razne začine.

Aleksandra je izračunala, i da im sa mesečnim troškom od oko 2.000 dinara za sredstva za higijenu i održavanje stana, ukupno za hranu i kućnu hemiju, mesečno treba oko 23.000 dinara.

Komunalije 20.000 dinara

Za stan od 65 kvadrata, porodica Petrović za struju, grejanje, vodu, odvoženje smeća i održavanje zajedničkih prostorija u zgradi, plaća oko 16.000 dinara, a kada tome dodaju račun za internet i kablovsku televiziju, njihovi ukupni mesečni troškovi za komunalije iznose 20.000 dinara.

U dosadašnjem zbiru, ovoj četvoročlanoj porodici je samo za hranu i račune, svakog meseca potrebno oko 43.000 dinara, odnosno, skoro 370 evra.

Međutim, tu nije kraj njihovim ‘‘obaveznim‘‘ računima.

Aleksandra pravi listu ‘‘ostalih‘‘ troškova, koji bezmalo, dupliraju njihove mesečne izdatke.

Gorivo ………………………10.000 din
Treninzi za decu …………….6.000 din
Užina za decu ……………….5.000 din
Mobilni (četiri računa)……….7.000 din
Hrana za ljubimca ……………1.000 din

Ukupno ………………………29.000 din

Kada se na kraju podvuče crta, došli smo do računice, da je ovoj porodici sa dvoje dece, mesečno, minimalno potrebno 72.000 dinara, odnosno 613 evra.

Prema njihovim tvrdnjama, to im ‘‘pokriva‘‘ samo hranu i račune, a Aleksandra na kraju zaključuje, da ‘‘realan život košta mnogo više od toga‘‘.

Minimalna potrošačka korpa u Srbiji 44.346 dinara

Prema poslednjim ažuriranim podacima Ministarstva trgovine, minimalna potrošačka korpa u Srbiji, za jun ove godine, zvanično je iznosila 44.346 dinara. Ova statistika odnosi se na tročlano domaćinstvo i predstavlja trošak za celokupan život za mesec dana.

Odnosno ishranu, plaćanje računa, prevoz, kupovinu odeće i obuće, zdravstvene usluge, obrazovanje, rekreaciju, kulturu i izlaske.

Primera radi, za tročlano domaćinstvo, minimalna potrošačka korpa, za mesec dana, predviđa potrošnju 1,8 kilograma svinjskog mesa, kao i po 300 grama suvih kostiju, slanine i jetrene paštete. Na spisku je i pola kilograma oslića za mesec dana, kao i po 200 grama čajne kobasice, viršli i juneće džigerice, a tu je i 200 grama limuna.

Čak i ovakva potrošačka korpa, sa više nego skromnim ‘‘sledovanjima‘‘ za mesec dana, nedostižna je radnicima na minimalcu, koji trenutno iznosi nešto više od 35.000 dinara.

BONUS VIDEO: Ćulibrk: “Čega god se država dohvati, dođe do nestašice ili do poskupljenja“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare