Foto: Nova.rs

Udruženja sindikata organizovali su javnu sednicu i performans ispred Palate Srbije, gde bi u 11 sati trebalo da bude saopštena odluka o minimalnoj zaradi. Kako javlja reporter Nova.rs, predstavnici sindikata su pokazali šta sve staje u jednu potrošačku korpu. Namere im je da skrenu pažnju na nepovoljan položaj radnika u Srbiji, kao i na to da će se čovek teško najesti od minimalca i minimalne potrošačke korpe.

Ispred Palate Srbija održava se javna sednica Udruženja samostalnih sindikata Srbije i sindikata Nezavisnost. Jedina tačka dnevnog reda je odluka o visini minimalne zarade koju će saopštiti socijalno-ekonomski savet koji upravo zaseda.

Sindiklaci su ispred Palate Srbija doneli namirnice koje su uspeli da kupe za 35.000 dinara. Među namirnicama koje mogu da se kupe za ovaj iznos nalaze se hleb, ulje, kafa, nekoliko kilograma šećera i brašna, 2 pakovanja jaja, dve flaše jogurta. Jedna sardina stoji pored kesa u kojima se nalazi i meso.

Tu su i kilograma pirinča, po 200 grama džigerice i limuna, koliko je predviđeno za život tročlane porodice za mesec dana, kao i jedne i po sveske za potrebe školarca.

Najpre su hteli da sve što su doneli da poklone premijerki, kako bi videli mogu li ona i njena tročlana porodica da žive od ovoga.

Odustali su od toga i pokloniće sve u humanitarne svrhe.

Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, predložila je da članovi Skupštine budu deo eksperimenta i da žive mesec dana od trenutne minimalne zarade koja iznosi 35.000 dinara

U slučaju da tehnička Vlada ostane pri najavama da će minimalna mesečna zarada biti 40.000 dinara iz sindikata najavljuju radikalizaciju protesta.

Zahtev sindkata je i da se minimalna cena rada utvrđuje dva puta godišnje.

Bonus video: Siniša Mali o minimalnoj zaradi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar