Peticija protiv biometrijskog nadzora: Ne snimaj mi lice

Društvo 12. nov. 202009:39
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Grupa pojedinaca i organizacija okupljena oko portala hiljadekamera.rs pokrenula je onlajn peticiju kojom se od Vlade, Skupštine i drugih nadležnih organa traži da bez odlaganja zabrane upotrebu tehnologije za biometrijski nadzor koji ugrožava prava i slobode graađana u javnom prostoru.

Pokretači peticije u tekstu pod naslovom „Ne snimaj mi lice“ traže od Ministarstva unutrašnjih poslova punu transparentnost o kupovini i ceni ove tehnologije i upotrebi sistema koji se sastoji od hiljada kamera na ulicama Beograda.

Kampanja za zabranu masovnog biometrijskog nadzora u javnim prostorima evropskih gradova, kako se navodi, pokrenuta je u koaliciji sa Evropskom mrežom za digitalna prava (EDRi) i više evropskih i svetskih organizacija.

Kako ističu pokretači peticije širom Evrope „policija, lokalne vlasti i privatne firme u tajnosti uvode intruzivne, eksperimentalne tehnologije koje mogu da prate, analiziraju i pretvaraju naša lica i tela u digitalne objekte dok se krećemo na javnim mestima“.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

„Sačuvajmo javni prostor u kom su naša prava, slobode i društvo zaštićeni. Pametne kamere za prepoznavanje lica postavljaju se na ulice Beograda bez učešća javnosti, bez razgovora o posledicama koje totalni nadzor može ostaviti na naše društvo. Instalacija sistema od početka se sprovodi u suprotnosti sa Ustavom i zakonima.  Policija odbija da otkrije detalje sistema i koliko on košta građane Srbije. Ne objavljuje se ni potpuna lista lokacija na kojima su postavljene kamere. Građani su se sami organizovali i pod haštagom #hiljadekamera do sada popisali 1001 kameru na 469 lokacija u Beogradu“ naglašava se u peticiji.

Podsećaju da su javni prostori „mesta za druženje i udruživanje, za susrete i proslave sa prijateljima, za političke rasprave,  za protest protiv nepravde“.

„Sve ono što slobodno radimo u gradskim prostorima koji nam svima pripadaju, sada je pod pretnjom stalnog i sveobuhvatnog nadzora. Nikada ne bismo prihvatili da nas neko stalno prati, nadgleda i analizira ko smo, šta radimo, kada i gde se krećemo. Upravo to su procesi ovakvih biometrijskih tehnologija – pretvaraju svakog od nas u potencijalne kriminalce“ ističu.

Upozoravaju da istraživanja pokazuju da se ove tehnologije koriste za progon ljudi koji samo koriste svoje pravo da budu slobodni i anonimni na ulici.

„Najmanje 15 evropskih država isprobalo je tehnologije biometrijskog nadzora, kao što je prepoznavanje lica u javnom prostoru. Sa druge strane u SAD, pet velikih gradova je zabranilo upotrebu tehnologije za prepoznavanje lica.Vreme je da dignemo glas i zaštitimo javni prostor kao svoje demokratsko utočište“ zaključuje se u peticiji objavljenoj na hiljadukamera.rs.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar