Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kragujevčanin Nikola Ćirković (33), kome je u novogodišnjoj noći petarda raznela pola šake, bio je "udarna vest" prvog dana 2021. godine, a o njegovoj neopreznosti izveštavali su gotovo svi mediji, upozoravajući na opasnost od nestručnog rukovanja prirotehničkim sredstvima. Svestan da je njegov slučaj poslužio kao loš primer i roditeljski ukor deci, po principu "je l’ vidiš?!" Nikola je odlučio da ispriča svoju verziju događaja. Ne da bi opravdao svoje postupke, već da bi upozorio javnost i apelovao na nadležne da zabrane prodaju, kako kaže, "opasnih petardi".

„To nije bila petarda, to je bila bomba“ počinje svoju ispovest za Nova.rs Nikola, dok desnom rukom pridržava levu šaku koja je u zavojima.

Povezane vesti:

Njemu su zbog velikih povreda tkiva i smrskanih prstiju, lekari u potpunosti morali da amputiraju dva prsta, a zahtevnim oparacijama uspeli su da mu spasu funkcionalnost i pokretljivost šake.
Sada, skoro mesec dana od tragedije, Nikola, inače softverski inženjer, kaže da je svestan činjenice da je sam sebi naneo strašne povrede i da ga je „mnogo sramota što je u 33 godine napravio ovakvu grešku“.

Dodaje, da zarad upozorenja javnosti, ima potrebu da kaže da nije ‘’bacao svežanj petardi“, već samo jednu, takozvanu „crnu udovicu“, koju je, naglašava on, regularno kupio u prodavnici pirotehnike.

„To su petarde koje se legalno prodaju i ja sam je legalno kupio. Ne znam čime je napunjena, ali sam siguran da unutra nije bio barut“ tvrdi Nikola, navodeći da „zna kako pucaju petarde“, te da ova eksplozija nije bila ni slična onima koje je ranije čuo.

Objašnjava da je imao saznanja da je „crna udovica“ jača od običnih petardi, ali da nije mogao ni da nasluti da ima toliku razornu moć.

„Eksplozija je bila kao u ratnim filmovima“

Nikola u ispovesti za naš portal objašnjava šta se tačno dogodilo u novogodišnjoj noći, u nameri da njegov slučaj, kako kaže, „promeni neke stvari“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je u ponoć izašao na terasu i izneo dve „crne udovice“. Prvu je, priča on, aktivirao i bacio, ali ona nije ni stigla da padne na pločnik, već je eksplodirala odmah u vazduhu, na metar i po od njega.
Od snažne detonacije, objašnjava, pojavila mu se posekotina na nosu i pukla bubna opna. Nikola dalje svedoči da je od šoka ispustio drugu petardu iz ruke i „počeo da beži u stan“.

Povezane vesti:

„Bilo je kao u ratnim filmovima. Čuo se pisak, strahovita eksplozija, gust dim, zujanje u ušima. Bukvalno je tako bilo. Detonacija je bila toliko jaka, da je aktivirala drugu petardu koja mi je ispala i koja je bila na nekih 20 centimetara od moje ruke. Da sam je kojim slučajem imao u ruci, možda sada ne bih bio živ“ priča Nikola, svestan opasnosti u kojoj se našao i dodaje da je u celoj ovoj tragediji ipak imao sreću u nesreći, jer je „nekako uspeo da zaštiti oči“.

On pojašnjava da su mu se zbog blizine detonacije, po stomaku i nogama pojavile opekotine i podlivi, navodeći da mu je kasnije bilo čudno, što na odeći nije imamo „nijednu rupicu“.

„Ne znam čime su te petarde napunjene, ali mislim da nije barut. Ovo je bilo nešto mnogo opasnije. Zbog toga apelujem na državu da zabrani prodaju takvih prirotehničkih sredstava ili bar prodaju maloletnoj deci. Ja sam sâm sebi naneo povrede, ne krivim nikoga, ali znate kakva su deca. Možda neko iz radoznalosti ili u šali da uplaši nekoga, može da izazove eksploziju sa kobnim posledicama“ podvlači on.

„Nikada u životu više neću bacati petarde“

Kolike su razmere opasnosti od pirotehnike, Nikola je upoznao na teži način. Na levoj ruci ostao mu je trajni podsetnik na novogodišnju noć u kojoj je bacanje petarde pošlo po zlu. Još uvek su mu sveža sećanja na šaku, koja je, kaže, bila smrskana „do neprepoznavanja“ i dodaje da je prizor bio toliko strašan, da su i pojedini ljudi u bolnici, „imali problem da pogledaju u razorenu ruku“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Zahvalan je stručnosti i prisebnosti lekara sa Klinike za plastičnu hirurgiju u kragujevačkom Kliničkom centru, koji su mu i pored teških povreda tkiva i tetiva, spasili funkcionalnost ruke. Ovaj programer se nada da će posle zarastanja rana, pokretljivost njegove šake i preostalih prstiju biti blizu 70 odsto, te očekuje da će svoj posao moći da radi kao i ranije.

Na kraju razgovora, Nikola je za naš portal kategorično izjavio da više nikada u životu neće ni pomisliti da baci petardu, a kao mlad čovek, koji tek treba da stvara porodicu, nada se da ni njegova deca nikada neće doći u kontakt sa pirotehničkim sredstvima.

„Ja sam skupo platio lekciju. Nadam se da će moje povrede biti opomena celokupnom mom okruženju, pa tako sutra i mojoj deci. Petarde su opasne i ne želim ih više u svojoj blizini, nikada u životu“, poručio je Nikola.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare