Dinko Gruhonjić Foto: N1

Međunarodni PEN centar osudio je pretnje smrću upućene novinaru Dinku Gruhonjiću, tražeći od vlasti Srbije da učine sve što je u njihovoj moći da počinioci odgovaraju, jer je situacija sa slobodom izražavanja u Srbiji na prekretnici, prenosi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Opasan cikus nekažnjivosti nasilja nad novinarima, u kojem se aboliraju počinioci i ohrabruju dalje pretnje i napadi, mora se okončati jednom zauvek, naglasio je predsedavajući Komiteta PEN međunarodnih pisaca u zatvoru Ma Tida.

Dinko Gruhonjić je meta opasne kampanje blaćenja, uključujući pretnje smrću, dodaje Pen centar.

Pozivamo vlasti Srbije da poštuju svoje nacionalne i međunarodne obaveze koje se tiče slobode izražavanja i osiguraju zaštitu Gruhonjiću, kao i ostalim nezavisnim piscima i novinarima koju su targetirani zbog svojih stavova, dodaje se.

Pročitajte još

Odgovorni za zločine protiv pisaca i novinara moraju snositi posledice.

Novinar, pisac i predavač Dinko Gruhonjić suočio se sa maltretiranjem, blaćenjem, pretnjama smrću od 14. marta 2024. godine posle objavljivanja montiranog video snimka na kojem se navodi da Gruhonjić „kao pozdravlja činjenicu“ da ima isto ime kao Dinko Šakić, osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Drugom svetskom ratu.

U saopštenju se podseća da su nepoznata lica iscrtale grafite na ulazu u zgradu u kojoj živi, objavljen je broj njegovog telefona, a potom su usledile pretnje smrću.

Studenti koji podržavaju Gruhonjića, takođe, dobijaju pretnje smrću.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare