Foto: Printscreen/RTS

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je večeras da je prijavljeno 20 neželjenih dejstava, posle vakcinacije.

Reč je o dve kategorije – lokalne koje se javljaju na mestu primene, kao što su otok, crvenilo i bol, a druga kategorija su sistemske: malaksalost, bol u mišićima i zglobovima i najčešće povišena temepratura.

Prema njegovim rečima, sve su bile kratkotrajne i nijedna od njih ne predstavlja razlog za zabrinutost.

Zelić je za RTS istakao da svaka vakcina mora da dobije dozvolu Agencije pre nego se pojavi u prometu.

„Parametri koje mi posmatramo je razvojni put svakog leka, odnosno vakcine, od početne faze  razvoja, zatim predkliničkih i kliničkih ispitivanja ( faze 1, 2 i 3) i praćenja neželjenih reakcija“, objasnio je Zelić.

Tek kada se sklope svi uslovi kroz dokumentaciju, dodaje on,  Agencija izdaje dozvolu ali to nije kraj puta, jer svaka serija uvezenog leka, odnosno vakcine, mora da prođe kontrolu u Nacionalnoj kontrolnoj laboratoriji.

„Dakle, posle ove ispitivane dokumentacije kojom se dokazuje kvalitet, efikasnost i bezbednost, dodatno se proverava kvalitet svake serije uvezenih vakcina u našoj laboratoriji“, naglasio je Zelić.

On je podsetio da je naša Agencija za lekove među 50 najrigoroznijih agencija na svetu prema oceni   SZO.

Govoreći o kineskoj vakcini, Zelić je istakao da ona prolazi isti regulatorni put kao i ostale dve vakcine.

Naši visoko kvalifikovani stručnjaci u Agenciji proveravaju svu dokumentaciju, postavljaju dodatna pitanja ukoliko nešto nije dokazao i tek onda se izdaje uvozna dozvola, a zatim i sertifikat analize, napomenuo je Zelić.

„Isti put su prošle i prethodne dve vakcine – Fajzerova i Sputnjik V“, rekao je on.

Na pitanje da li je procedura da vakcine prvo dođu u našu zemlju, pa da se tek onda čeka dozvola, on je rekao da to nije ništa neobično i da se lekovi često prvo pojave u našoj zemlji, ali se ne daju pacijentima dok ne dobiju dozvolu.

Oni, objašnjava Zelić, u međuvremenu mogu da budu na nekom carnskom terminalu, ali ne smeju da se nađu u prometu.

„Tako i prvih 100.000 kineskih vakcina sme da se primeni jer su prošle rigorozne i temeljne kontrole  i sertifikate Agencije za lekove“, objasnio je Zelić.

Sve tri vakcine su, kako kaže, prošle sve kontrole i testove, Agencija za lekove stoji iza svojih odluka, i sve mogu da se bez ikakve bojazni primenjuju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare