U Srbiji bi od nedelje mogla da bude odobrena i kineska vakcina protiv koronavirusa. Ako se to dogodi, naša zemlja - makar na papiru - imaće na raspolaganju sav arsenal za borbu protiv epidemije. Ali, koja je vakcina najbolja?

Kratak odgovor je – svaka koju odobri naša Agencija za lekove.

Ipak, određenih nijansi ima, i mi smo ih za vas „razložili“ u tabeli iznad.

Što se tiče kineske vakcine, najnovije na srpskom tržištu, Sinofarm vakcina prva je uslovno odobrena vakcina za opštu upotrebu u Kini, a predsednik Aleksandar Vučić ističe da je “izuzetnog kvaliteta i verovatno najskuplja”. I naravno da to nije dovoljna preporuka.

Bitno je reći da ova vakcina nije ona o kojoj se najviše priča i za koju se u Brazilu ispostavilo da je efikasna samo 50,38 odsto. Mi treba da dobijemo vakcinu kompanije Sinofarm, koja je saopštila da su preliminarni podaci kliničkih ispitivanja pokazali efikasnost od 79,3 odsto.

U odnosu na Fajzerovu i Moderninu, pa čak i Sputnjik V koje su efikasne u više od 90 odsto slučajeva, ni to ne zvuči naročito impresivno, međutim kineska vakcina se suštinski razlikuje od ostalih u ponudi. Naime, jedino ova vakcina napravljena je po “starom receptu”. Za razliku od revolucionarnih mRNK vakcina kakve su Fajzerova i Modernina i koje dosad nisu testirane na ljudima, Sinovak vakcina radi na istom principu kao vakcine protiv gripa ili besnila. Ona imuni sistem izlaže deaktiviranom virusu, koji ne može da se replicira u telu, ali pokreće koristan imunološki odgovor.

I Sinofarm vakcina se daje u dve doze u roku od 28 dana, a ispitivanja su pokazala da je uspešno pokrenula odgovor imunog sistema kod 99 odsto pacijenata i to bez ikakvih ozbiljnih neželjenih efekata.

Dakle, zaključak je: možda joj je efikasnost nešto niža, ali je metod po kom je pravljena oproban i pouzdan, a i pokreće imuni odgovor u gotovo 100 odsto slučajeva.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare