Patrijarh: Vaskrs dočekujemo u teškim uslovima i nevoljama

Društvo 13. apr. 202020:16
Podeli:
Patrijarh srpski gospodin Irinej Foto:Nemanja Jovanović

Patriajrh srpski Irinej poručio je u vaskršnjoj poslanici da ovogodišnji praznik dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekivali i slavili.

Upravo zbog toga, dodao je patrijarh, moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze.

„Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti“, rekao je patrijarh.

Patrijarh je poručio da se Iznad svega, molimo gospodu Bogu da nas izbavi od ove epidemije i sličnih opasnosti!

„Molimo se Bogu, uččestvujmo redovno i aktivno u svetoj Liturgiji, kajemo se za svoje grehe i vodimo računa o svome zdravlju i zdravlju drugih!, navodi patrijarh,

On kazuje da je ovo je prilika da dobro razmislimo sami o sebi i o čitavom svetu.

„Gle, jedan virus je uzdrmao i bacio na kolena čitav svet i doveo u opasnost zdravlje i živote miliona ljudi!, rekao je parijarh i podsetio na reči Dostojevskog „Smiri se, gordi čoveče!“ .

Njegova poruka je, rekli bismo, dodaje patriarh, aktuelnija danas nego što je bila tada kada je izrečena.

Parijarh podseća i da živimo u danima pandemije koja je iznenada zadesila čovečanstvo. Čitav svet je zahvaćen i ugrožen jednim virusom.

„Da li će gordi i sebični čovek današnjice izvući ikakav zaključak iz te činjenice? Ili će i dalje, bez pokajanja i bez ljubavi, istrajavati na samoubilačkom projektu stvaranja svog lažnog ovozemaljskog raja u kojem nema mesta ni za Boga ni za čoveka kao bogoliko, duhovno biće?, zapitao je on.

Patrijarh je na kraju svim vernicima u zemlji i u svetu uputio tradicionalni pozdrav radosti Hristovog Vaskrsenja – Hristos vaskrse!“

Uskršnju poslanicu patrijarh će pročitati uoči Vaskrsa, a uobičajno je da se ona čita u svim pravoslavnim hramovima u zemlji i svetu na Uskrs tokom liturgija, čija su odrtžavanja sada zbog epidemije dovedena u pitanje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram