Patrijarh Porfirije: SPC i sveštenici nisu izvan poreskog sistema Srbije

Društvo 11. nov. 202115:17 > 15:53
Podeli:
Patrijarh srpski Porfirije Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Patrijarh Porfirija je danas odbacio navode da Srpska pravoslavna crkve (SPC) ne plaća poreze, te istakao da ni Crkva ni sveštenici nisu izvan poreskog sistema Srbije, prenela je informativna služba SPC.

Patrijarh je na svom Instagram nalogu naveo da zaista ne može da zamisli čime su motivisani oni koji iznose potpuno netačne tvrdnje da Crkva ne plaća porez.

„Bojim se da takvima javne finansije i država Srbija nisu na prvom nego na poslednjem mestu“, napisao je on.

Povezane vesti:

Istakao je da ni Crkva, ni sveštenici, nisu izvan poreskog sistema Republike Srbije, te ukazao da kao i svi ostali građani, na sve proizvode i usluge plaćaju PDV po važećim poreskim stopama.

Naglasio je da se regularno plaćaju porezi i doprinosi na zarade sveštenstva i drugih crkvenih službenika.

Istakao je da nijedan poreski zakon ne izuzima Crkvu iz poreskog sistema, iako je to predviđeno evropskim zakonima za opštekorisne aktivnosti verskih zajednica.

„Jedini izuzetak je da Crkva ima pravo na povraćaj plaćenog poreza za oko desetak zakonom predviđenih proizvoda koji su usko vezani za bogosluženje, na tom spisku je npr. tamjan, vosak, ali i orgulje“, naveo je patrijarh.

Stavove da crkva ne plaća porez nazvao je netačnim tvrdnjama i svesnim klevetama.

„Nadam se barem da netačne tvrdnje i svesne klevete više neće imati privilegovano mesto u medijima“, naveo je patrijarh.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar