Patrijarh i Krivokapić razgovarali dva sata

Društvo 28. maj. 202100:07 > 00:34
Podeli:
Patrijarh Porfirije, Zdravko Krivokapić kombo
Foto: Arhiva, Printscreen

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić razgovarao je večeras dva sata sa patrijarhom Porfirijem, a izjava za medije nakon sastanka nije bilo.

POGLEDAJTE JOŠ:

Krivokapić je večeras stigao u Beograd, kako bi preneo poruku patrijarhu Porfiriju da verni narod u Crnoj Gori iščekuje izbor vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko –  primorskog.

Premijer se oko ponoći vratio u Crnu Goru Vladinim avionom.

U Hramu Svetog Save na Vračaru 24. maja počelo je redovno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve, prvo od izbora Njegove svetosti patrijarha Porfirija na patrijaršijski tron, u februaru ove godine.

Glavne teme ovog najvišeg zakonodavnog crkvenog tela su izbor mitropolita zagrebačko – ljubljanskog, mitropolita crnogorsko – primorskog, kao i episkopa valjevskog.

Jedna od bitnih tema Sabora je i Temeljni ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori, koji će, kako je najavljeno, potpisati patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Prema saznanjima novina Nova, episkop budimljansko – nikšićki, Joanikije Mićović, postaće novi mitropolit crnogorsko – primorski, odnosno naslednik svog duhovnog oca Amfilohija Radovića i defakto drugi čovek Srpske pravoslavne crkve, kako je dogovoreno uoči održavanja Svetog arhijerejskog sabora.

Naš izvor dodaje da je patrijarh Porfirije veoma blagonaklon prema ideji da Joanikije postane mitropolit i da će podržati ideju da on bude izabran. Sam episkop budimljansko – nikšićki je izjavio da Saboru prepušta da donese najbolje rešenje o tome ko će naslediti mitropolita Amfilohija.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar