Zoran Pašalić
Zoran Pašalić Foto: N1

Zaštitnik građana Republike Srbije Zoran Pašalić pozvao je ombudsmane Ruske Federacije i Ukrajine na sastanak u Beogradu ili na susret putem onlajn platformi radi dogovora o načinima zaštite svih ljudskih prava građana na istoku Evrope, pre svega, prava na život.

“Ovaj razgovor, pre svega, bi se odnosio na zaštitu prava najugroženijih društvenih grupa, a prvenstveno na zaštitu prava dece. Poziv kolegama iz Ruske Federacije i Ukrajine uputio sam na osnovu odlične saradnje koju naše institucije imaju već godinama i očekujem da mi odgovore u narednih pet dana“, rekao je Pašalić, objavljeno je na sajtu Zaštitnika građana.

„Najiskrenije žalimo zbog svega što se događa na istoku Evrope. Mi imamo moralno pravo i obavezu da u ovakvim situacijama pomognemo onima koje smatramo prijateljskim i bratskim narodima jer smo 90-ih godina 20. veka tokom raspada bivše Jugoslavije, kao i tokom NATO bombardovanja 1999. godine imali slično iskustvo“, naveo je Pašalić.

Zaštitnik građana je naveo da je Republika Srbija nakon raspada SFRJ primila nekoliko stotina hiljada izbeglica iz zemalja bivše Jugoslavije, a posle NATO bombardovanja 1999. godine više od 200.000 interno raseljenih i prognanih građana sa Kosova i Metohije.

“Svesni okolnosti u kojima se nalaze svi građani na istoku Evrope, zbog sličnih događaja iz naše ne tako daleke prošlosti duboko saosećamo sa patnjom bratskih naroda zbog čega sam i uputio poziv kolegama iz Ruske Federacije i Ukrajine“, rekao je Pašalić.

BONUS VIDEO: Atmosfera na ulicama Lavova u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare