Ukrajina rat
Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs/Sergey BOBOK / AFP / Profimedia/Daniel LEAL / AFP / Profimedia/Evgen Kotenko / Zuma Press / Profimedia/Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

Komesarijat Srbije za izbeglice i migracije ima spremne kapacitete za prihvat izbeglica iz Ukrajine, ukoliko to bude potrebno, objavljeno je.

Komesarijat je na svom sajtu naveo da „u ovom trenutku ima slobodne kapacitete koji su u stanju pripravnosti i mogu u svakom trenutku da budu stavljeni u funkciju“.

Iz tog komesarijata je navedeno da će delovati u skladu sa odlukama Vlade Srbije.

„Kao i u ranijim krizama, kakva je bila 2015. godine, Komesarijat će, zajedno sa ostalim državnim organima, međunarodnim organizacijama i partnerima, učiniti sve da prihvati one kojima je pomoć potrebna, u skladu sa odlukama Vlade Srbije“, navodi se u saopštenju.

Više od 500.000 ljudi napustilo je Ukrajinu od početka invazije Rusije na tu zemlju, podaci su Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Taj podatak izneo je na Tviteru visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi.

Prema poslednjim podacima, koji se menjaju iz časa u čas, u Poljsku je iz Ukrajine ušlo oko 281.000 ljudi, u Mađarsku više od 84.500, u Moldaviju oko 36.400, u Rumuniju 32.500 i oko 30.000 u Slovačku, izjavila je portparolka UNHCR Šabia Mantu.

Nema podataka za izbeglice u drugim zemljama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram