Zoran Pašalić / Foto: Medija centar Beograd

DNK baza uzoraka roditelja koju bi vodila nezavisna institucija, sud ili neka druga institucija, bila bi jedno od mogućih rešenja za utvrđivanje sudbine nestale dece, ocenio je zaštitnik građana Zoran Pašalić posle razgovora sa članovima Udruženja roditelja i dece "Nestale bebe Beograda" o inicijativi za dopunu Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu beba za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji i istakao da bi ta institucija garantovala tačnost i bila u stalnom kontaktu sa drugim evropskim zemljama.

Inicijativa bi se, kako se navodi u saopštenju ove institucije, odnosila i na pribavljanje informacija za nekoliko konkretnih slučajeva nestalih beba, a koje su im neophodne radi pokretanja sudskih postupaka.

Zaštitnik građana je pojasnio da ta institucija nema ustavnih, niti zakonskih ovlašćenja da kontroliše rad pravosudnih organa, ali da će kontrolom rada organa uprave utvrditi da li je u postupanju nadležnih bilo propusta zbog kojih roditelji nisu došli do informacija važnih za rešavanje tog problema.

Predstavnice udruženja pozvale su Pašalića da apeluje na roditelje nestalih beba da podnose predloge za pokretanje postupaka pred nadležnim sudovima na osnovu odredaba pomenutog zakona, a s obzirom da veliki broj roditelja bojkotuje zakon zbog određenih nedostataka.

Roditelji su naveli da su se obratili Ustavnom sudu radi ocene ustavnosti pojedinih odredaba zakona, a Pašalić je rekao da je potrebno zakonski uspostavi mehanizam istrage, kojim bi se utvrdile relevantne činjenice.

Pašalić se složio sa roditeljima da je sud jedini put da se utvrdi istina, te da svakako ima mesta za poboljšanje zakona kroz izmene odredaba.

Zaštinik je rekao porodicama i da mogu da podnesu pritužbu na rad organa uprave zbog nedostavljanja traženih informacija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar