Foto:Profimedia.rs

“Žao mi je što se majka ministra Đorđevića nije obratila državnim institucijama, ako je sumnjala da je neko od njene dece nestalo”. Ovako je Mirjana Novokmet, predsednica Beogradske grupe roditelja nestalih beba, reagovala na izjavu ministra rada, koji je za skupštinskom govornicom pominjao svoju majku.

Tokom skupštinske rasprave o Zakonu o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodišta, ministar Zoran Đorđević je izjavio da je i njegova majka izgubila decu, ali da nije tužila državu.

„Moja majka ima 84 godine i ja sam joj jedino dete koje je preživelo, što u trudnoći, što u porođaju. I ona je ubeđena da joj je možda neko od te dece nestalo. U potpunosti razumem svoju majku, jer je ona živela u tom vremenu, izgubila je dosta dece i uvek postoji ta osnovana sumnja da neko od te dece postoji. Ona kaže da ima takav osećaj. Ali, ono što je bitno – ona naravno nije tužila državu, ne traži ništa od države, ali takav njen osećaj ne može da izbriše nikakav zakon“, rekao je ministar Zoran Đorđević.

nestale bebe
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs / Ministar Zoran Đorđević

Mirjana Novokmet za Nova.rs ističe da se saoseća sa svakom majkom koja sumnja na izgubljeno dete.

„Da li ministar zaista misli da mi napamet pričamo neke stvari, bez argumenata? Mi pričamo dokumentovane stvari. Imam potvrdu da mi dete nije sahranjeno na groblju. Bolnice nam nisu dozvolile da uzmemo decu, već su ih same kremirale. Niko od nas leševe nije video, niti su nam dozvolili, a nema ih ni na groblju. Takođe imamo potvrde groblja da nam deca tamo nisu stigla…“, priča Novokmet.

Ona podseća da je Đorđević ministar za rad i socijalna pitanja.

“A nama su centri za socijalni rad nedodirljivi. Zato smo i tražili da ovaj zakon obuhvati decu koja sumnjaju u svoje biološko poreklo. Pričamo i o usvojenoj deci. Po porodičnom zakonu svako punoletno lice ima pravo na svoje biološko poreklo, taj zakon to dozvoljava, a praksa zabranjuje” ističe Mirjana Novokmet.

Diskriminacija roditelja

Pred poslanicima Skupštine Srbije trenutno je Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodišta.

Beogradska grupa roditelja nestalih beba protestovala pre dva dana ispred parlamenta, nezadovoljna predlogom zakona, a pogotovo odredbom da se roditeljima isplati do 10.000 evra ukoliko u sudskom postupku ne može da se utvrdi šta se desilo sa njihovom decom.

Predviđa se, između ostalog i da će se postupci sprovoditi samo u slučajevima ako se roditelj ranije obraćao državnim institucijama.

Zvanično obrazloženje je da će se tako sprečiti zloupotrebe.

nestale bebe
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs / Protest roditelja ispred Skupštine Srbije

Ako roditelji nisu živi, postupak mogu da pokrenu brat, sestra, baba ili deda nestalog deteta, bez obzira da li su se prethodno obraćali državi.

Jedan od zahteva roditelja koji su protestovali ispred Skupštine bio je da se omogući da i usvojena deca sama pokrenu postupak utvrđivanja porekla, ukoliko posumnjaju da su žrtve trgovine bebama.

“Bilo bi dobro da ministar shvati kako smo mi ipak diskriminisani. Pojedini će to biti i ovim zakonom upravo zbog tog člana da se nisu obraćali institucijama. I meni je žao što to njegova majka neće moći”, zaključila je Mirjana Novokmet.