Foto: Shutterstock/Adam Radosavljevic

Parno kupatilo u Aranđelovcu, u parku Bukovička banja, jedan od simbola grada biće uskoro srušen, a na njegovom mestu će biti izgrađen hotel.

U okviru ovog kompleksa koji je izgrađen početkom 20. veka, nalazi se i drugo parno kupatilo koje je radilo samo u vreme banjske sezone, a za kupanje u njemu koristila se mineralna voda sa termalnog izvora.

U kompleksu su se nalazile i prostorija sa hladnim tuševima, prostorija za paru i masažu, kabine, kade, čekaonice…

Jedna od aktivistkinja koja godinama ukazuje na devastaciju kulturnih dobara u gradu Ana Đorđević i arhitekta Slađana Milovanović izjavile su za FoNet da su mašine već stigle i istakle su kako će zajedno telima stati ispred mašina kako bi odbranili ovo zdanje.

„Dobili smo informaciju da će rušenje kupatila, koje je deo kompleksa uz otvoreni bazen, dragulj arhitektonske i istorijske baštine, početi sutra. Informaciju nam je dao čovek koji vodi radove na pomenutom objektu koji je sada u privatnom vlasništvu firme Stublina“, kažu one.

Opštinska uprava Aranđelovca je izdala potvrdu kojom se predviđa rušenje objekata otvorenog kupatila, iako su ovi objekti, bez obzira što su u privatnom vlasništvu, pod zaštitom na osnovu odluke iz 1989. o proglašenju parka Bukovičke banje za kulturno dobro.

Pritom je investitor bio u obavezi da uz potvrdu prijave radova i uz građevinsku dozvolu dostavi i Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, a ona je tek na javnom uvidu koji traje do 10.10.2022.

Opština Aranđelovac dopustila je sve ovo, a kada je u pitanju Staro zdanje, dragulj kulturno-istorijske baštine koji se nalazi u istom parku, nije ni za šest meseci počela ni saniranje krova ovog dragocenog objekta izgorelog u požaru ovog proleća, kažu sagovornice FoNeta.

„Mi, kao građani Aranđelovca, nećemo dozvoliti da se objekat Otvorenog kupatila sruši“, istakle su Đorđević i Milovanović.

BONUS VIDEO: Aranđelovac: „Staro zdanje“ gorelo pre 6 meseci – šta je sa obnovom? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar