Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Roditelji u Nišu koji nisu zaposleni na određeno ili neodređeno vreme, već imaju ugovore o privremenim i povremenim poslovima, suočavaju se sa ogromnim problemom, a to je obaveza da za boravak dece u privatnom vrtiću moraju da plaćaju punu cenu boravka, a to su 22.000 dinara po detetu.

Nišlija Đ.A. kazao je za portal Nova.rs da su supruga i on oba deteta morali da upišu u privatni vrtić, jer u državnoj „Pčelici“ nije bilo mesta za njih, iako oboje rade.

„Plaćali smo u početku subvencionisanu cenu vrtića, a to je 5.800 dinara po detetu, što nam je bilo prihvatljivo. Međutim, supruzi su ugovor na određeno vreme zamenili ugovorom o privremenim i povremenim poslovim. Odmah sutradan pošto je dobila taj novi ugovor pozvali su nas iz gradske uprave i rekli da nemamo više pravo na subvencije i da moramo da plaćamo punu cenu boravka u obdaništu, a to su 22.000 po detetu“, izjavio je Đ.A.

On je kazao da su se preko noći suočili sa izdatkom kao da im deca studiraju u inostranstvu, a ne borave u obdaništu u gradu u kojem žive.

„Ispisivanje dece iz vrtića ne dolazi u obzir jer nemamo nikoga u Nišu ko bi mogao da ih čuva, svi naši roditelji i rođaci žive u drugim mestima. Supruga je nastavila da radi kao i do sada puno radno vreme, tako da smo primorani da plaćamo punu cenu vrtića. Pri tom, ona sada zbog ugovora o privremenim i povremenim poslovima nema pravo da koristi ni bolovanje, ni godišnji odmor, čak ni kada se dete razboli pa ne može u vrtić“, rekao je Đ.A.

On je kazao da je veliki broj roditelja u Nišu suočen sa tim problemom, jer mnogi imaju ugovore o privremenim i povremenim poslovima, a nema dovoljno mesta u državnim vrtićima, u kojima sva deca borave po subvencionisanim cenama, bez obzira da li su im roditelji zaposleni ili nisu.

„Raspitivali smo se kod nadležnih i rekli su nam da taj problem sa subvencijama može da reši grad, ukoliko želi, međutim, očigledno da nema dobre volje za to. U redu bi bilo da se roditeljima, ukoliko žele da njihova deca budu u privatnim vrtićima naplaćuje puna cena, ali mi smo prinuđeni na tako nešto jer u „Pčelici“ nema mesta. Pri tom, ukoliko imate vezu, upisaćete dete u vrtić radili i ne radili. Poražavajuće je da u državi u kojoj živiš ne možeš da ostvariš neka minimalna prava“, istakao je Đ.A.

Načelnik niške grade Uprave za društvene delatnosti Miljan Ćirković, uprkos obećanju, nije odgovorio na pitanja portala Nova.rs, zbog čega se prava roditelja koji imaju ugovore o privremenim i povremenim poslovima ne izjednače sa pravima onih koji imaju ugovore na određeno i neodređeno vreme.

U neformalnom razgovoru Ćirković je rekao da je subvencionisanje cene vrtića „regulisano pravilnikom“, ali je je izbegao da taj odgovor detaljno obrazloži.

U Nišu postoji 26 “državnih” vrtića koji rade u sastavu ustanove „Pčelica“ i deset privatnih vrtića, a uslovi za upis dece se značajno razlikuju.

Prema rečima vlasnika privatnih vrtića u Nišu, ograničenja za upis dece u privatne vrtiće uvedena su pre dve i po godine, kada je izabrano aktuelno gradsko rukovodsto.

Pre toga, bilo je dovoljno da dete bude odbijeno za prijem u neki od vrtića „Pčelice“ i da nakon samo jednog dana na listi čekanja bude primljeno u privatni vrtić po subvencionisanoj ceni, a sada dete mora da bude na listi najmanje šest meseci da bi roditelji plaćali subvencionisanu cenu.

Takođe, deca sada mogu da se upišu u privatni vrtić po subvencionisanoj ceni samo ukoliko prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 50.000 dinara, a oba roditelja su zaposlena.

„Za razliku od Niša, ni u Beogradu nema nikakvih ograničenja. Potrebno je samo da roditelji imaju prebivalište na teritoriji grada i da su bar na kratko prijavljeni da čekaju vrtić”, kazala je jedna vlasnica vrtića.

Prema rečima vlasnika privatnih vrtića, veliki broj roditelja, na žalost, ima ugovore o privremenim i povremenim poslovima, tako da nemaju pravo na subvencije grada i moraju da plaćaju punu cenu.

BONUS VIDEO: Majka iz Pećinaca: Posle raspusta vodim dete u vrtić, da vidim ko će da mi zabrani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar