Foto: Shutterstock

Deo pacijenata kojima je neophodna hemodijaliza protestovali su ispred Upravne zgrade Opšte bolnice u Pančevu. Oni su bili nezadovoljni zbog toga što dijaliza u bolnicama u Smederevu i Zrenjaninu, gde su preusmereni, traje tri umesto četiri ili četiri i po sata, koliko kažu da im je neophodno. Njihov protest je urodio plodom, pa će terapija, koja za njih znači život, biti produžena za pola sata.

Mnogi od pacijenata su se žalili kako se zbog toga osećaju loše i kako su im lošiji nalazi, preneo je portal 013.info.

Aleksandar Grbović, jedan od pacijenata, kaže za Nova.rs da je, nakon protesta, obećanje ispunjeno i da od danas dijaliza traje tri i po sata.

U Pančevačkoj opštoj bolnici dijalizu je primalo oko 150 pacijenata, sada su raspoređeni po obližnjim zdravstvenim centrima.

„Ni tri i po sata nije idealno, ali je bolje nego tri. Videćemo kako će to izgledati. Pojedini pacijenti imaju lošije rezultate, odrazilo se, pa je moralo da se odreaguje“, kaže Aleksandar, jedan Pančevaca koji dijalizu sada prima u Zrenjaninu, pošto je pančevačka bolnica u koju je redovno odlazio na terapiju sada kovid bolnica.

Foto: Shutterstock

Naš sagovornik ima 49 godina, a već 20 godina je na dijalizi. Na tu terapiju odlazi svaki drugi dan. Već treću nedelju mora da putuje kako bi dobio neophodnu terapiju.

„Bilo je sve super dok pančevačka bolnica nije postala kovid bolnica, zbog pacijenta koji su u Pančevo prebačeni iz Beograda.  Prevoz do Zrenjanina nam je organizovan, autobusi su dezinfikovani, ali putujemo i vraćamo se noću, pa je to dodatno zamorno. Sve to treba izdržati i nadamo se da neće dugo trajati, jer će biti ozbiljnih posledica po pacijente, naročito one starije“, pribojava se Grbović.

Kaže da su pacijenti na dijalizii ranije morali da vode računa o svojoj zaštiti, u vreme pandemije moraju dodatno da povedu računa.

„Guramo vitamine i minerale, to je ključ“, zaključuje naš sagovornik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar