Grafika: Slađana Đermanović

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano još 1.769 zaraženih koronom, a od posledica zaraze tim virusom umrlo je još 35 osoba.

Testirano je 11.123 građana, a na respiratoru je 207 pacijenata.

***

Tokom jučerašnjeg dana evidentirano  je 2.218 zaraženih koronom, a preminule su 34 osobe. Juče je testirano 11.068 osoba, a na respiratoru je bilo 215 pacijenata.

***

Od jutros je 1.300 zdravstvenih radnika širom Srbije vakcinisano protiv koronavirusa, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Mirsad Đerlek.

„Mi smo već počeli sa institucijama koje nisu u KOVID-sistemu”, rekao je Đerlek, navodeći da je prvi bio Institut Kliničkog centra Srbije za onkologiju i radiologiju.

***

Imunološkinja Emina Milošević izjavila je u Novom danu TV N1 da su Fajzerova vakcina protiv koronavirusa i ruska vakcina Sputnjik V, koje su trenutno odobrene u Srbiji, potpuno bezbedne, i da je dosad najozbiljnije zabeleženo neželjeno dejstvo alergijska reakcija koja se javlja jednom u milion slučajeva.

Milošević je u Novom danu TV N1 rekla da brojke najubedljivije govore o bezbednosti vakcina protiv koronavirusa, jer je u svetu dosad vakcinisano više od 18,5 miliona ljudi.

***

Plan za imunizaciju stanovništva protiv kovida 19 predviđa da do kraja 2021. godine 20 odsto stanovništva (oko 1,3 miliona građana) dobije vakcinu, kroz više faza koje bi obuhvatile najprioritetnije grupe – i to redom koji počinje sa zdravstvenim radnicima i najstarijim građanima, a potom se proširuje na osobe koje boluju od hroničnih bolesti te zaposlene u ustanovama važnim za funkcionisanje društva, kao što su policija, pravosuđe, deo prosvete.

Da bi se vakcinisao ovaj broj građana biće potrebno oko 2,6 miliona doza vakcina. piše Danas.

***

Prof. dr Miroslav Savić, profesor Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, rekao je u jutarnjem programu „Probudi se“ da u ovom momentu postoji sedam vakcina koje su dobile neku vrstu autorizacije za korišćenje od strane različitih regulatornih agencija većeg broja država u svetu, od SAD, EU, preko Rusije, do brojnih drugih zemalja.

Postoji nada i očekivanja, na osnovu realnih informacija o dinamici promena antitela pre svega u organizmimima osoba koje su primale vakcine prethodnih meseci, da će imunitet da traje više godina“ rekao je on.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare