Deponija na samo šest kilometara od najužeg centra Beograda. Kamioni su godinama noću tovarili otpad na prostor između ulica Braće Jerković i Kumodraške. Iako se praksa prekinula pre nekoliko meseci, posledice deponije na živote građana u okolini i dalje se itekako osećaju - pacovi ujedaju decu.

„Da su nastavili da tovare, bukvalno bi mi ušli u kuću“, kaže za Nova.rs jedan od najguroženijih građana koji je morao da podigne ogradu oko kuće kako mu se otpad sa deponije ne bi jednog jutra pojavio na vratima.

On objašnjava da “nema čega nije bilo” na toj deponiji, od raspalog nameštaja do građevinskih materijala poput gvožđa i cigli, koje se i dalje mogu jasno videti.

Ali nije oduvek tako. Na mestu deponije pre tri godine nije bilo nikakvog đubreta.

„Jedan čovek je tu živeo i imao koze. Onda je nestao i od tada su kamioni tri godine redovno dolazili da tovare deponiju… I sad je ovo tu“, rekao je on.

Divlja deponija na Voždovcu. Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Dođu noću, bace đubre i ćao“, objašnjava ukratko i ljutito jedan od sagovornika i dodaje da su kamioni uglavnom dolazili oko 3-4 ujutru.

Pored neprijatnog mirisa i buke kamiona i istovara, a posbeno istovara cigli i metala, građani od stvari koje im smetaju izdvajaju nepravdu i probleme sa pacovima.

Na pitanje da li je pacova bilo i ranije, dvanaestogodišnji dečak iz kraja odgovara:

„Nije ih je bilo kada je okolo bilo zelenilo, a sada je svuda đubre“.

Besni, stariji građanin koji se ubacuje u razgovor kaže da pacovi tu sada imaju „sastanke noću“ i zabrinuto prijavljuje da je pre mesec dana pacov ugrizao malo dete za uvo.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ne znam ko je, ali neko postoji. Čim je sve ograđeno, čim postoji katanac“, odgovara jedan od komšija na pitanje šta misli o tome ko je odgovoran.

„Privatni lik 100%”, uveren je. „Privatna deponija“.

Prvi komšija deponije spekuliše da taj čovek samo hoće da popuni rupu i tako proširi svoje zemljiste, a da sve to usput još i naplaćuje građanima.

Iz razgovora sa komšijama deluje da svi veruju u nešto slično, čak i naš najmlađi sagovornik.

„Čovek naplaćuje narodu da baca đubre kod njega, kao neka deponija — a on se samo širi“, rekao je dečak.

Na sreću Voždovčana ali i ostalih Beograđana, tovarenje otpada na ovu deponiju stalo je pre nekoliko meseci.

Ali sav otpad je i dalje tamo, deponija i dalje netaknuta. Ugroženi građani sa kojima smo razgovarali davno su prestali da se obraćaju nadležnim institucijama jer su se, kako kažu, svima već obratili, uključujući, „naravno“, i komunalnu inspekciju i gradsku čistoću. Oni su sada jednostavno zadovoljni što su kamioni konačno prestali da dolaze, iako ne znaju zašto, i nadaju se da će tako i ostati.

Bonus video: Snimci iz drona – deponija u Vinči

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar