štucanje simptom korona
Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

U Vojvodini su u prethodna 24 sata registrovana 1.102 nova slučaja infekcije koronavirusom, od kojih u Novom Sadu 269, saopštio je pokrajinski Institut za javno zdravlje.

Institut za javno zdravlje Vojvodine ocenio je epidemiološku situaciju kao vanrednu na teritoriji 44 opštine i grada, a kao nepovoljnu samo na teritoriji opštine Titel.

U Domu zdravlja na Novom Naselju se na testiranje čeka po nekoliko sati, a kao razlog za to doktori iz ove institucije objašnjavaju navode da svaki pregled traje između 40 i 50 minuta, prenosi N1.

Osim brzog antigenskog testa, pregled podrazumeva i kompletan lekarski pregled, odnosno uzrokovanje i analize krvne slike, po potrebi snimanje pluća i uzimanje brisa za PCR test.

„Zaista je neophodno da se provede dva do tri sata tamo tokom tih pregleda. Kada odete tamo urade vam testove. Ukoliko ste negativni na brzom testu, obavezno se radi PCR. Vi tamo odlazite bez zakazivanja, ali i dobijate obavezno pregled lekara opšte prakse, a ako je potrebno i određenog specijaliste“, kaže Gordana Belocić, koordinatorka grupe ‘Kovid 19 Novi Sad’.

Dom zdravlja na Novom Naselju je jedino mesto na kome Novosađani, ukoliko sumnjaju na prisustvo koronavirusa, mogu da dođu da se testiraju. On je novembra 2020. godine pretvoren u jedinstven kovid centar upravo sa idejom da se svi kovid pacijenti odvoje od nekovid pacijenata.

Prema zvaničnim informacijama, angažovano je 25 lekarskih ekipa, odnosno ukupno 120 zaposlenih. Organizovana su i noćna dežurstva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar