Vakcina protiv HPV-a
Vakcina protiv HPV-a; Foto: Olena Ivanova / Panthermedia / Profimedia

Vakcina protiv HPV-a (humanog papiloma virusa), koji predstavlja najbolju zaštitu od raka grlića materice, biće dostupna pacijentima u Srbiji već u maju, potvrđeno je za Nova.rs u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. Iako je krajem 2021. najavljivano da će vakcina biti u domovima zdravlja i do kraja marta, ovaj rok je pomeren.

„Pacijenti širom Srbije će u domovima zdravlja moći da prime vakcinu protiv HPV-a od maja meseca u domovima zdravlja“, rečeno je za Nova.rs u RFZO-u.

Naime, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić ističe da je HPV vakcina uvedena za dečake i devojčice od devete godine.

„Uspeli smo da nabavimo najnoviju devetovaletnu vakcinu. U 19 zemalja se daje samo devojčicama, a u 13 samo dečacima. Međutim, mi smo uveli i za dečake i za devojčice, jer je poznato da su muškarci prenosioci, a da žene češće obolevaju“, rekla je Radojević Škodrić.

Vakcina protiv HPV-a, spašava od bolesti koja svakoga dana u našoj zemlji ubije jednu i „napadne“ čak četiri žene – raka grlića materice. U zemljama u kojima je vakcina protiv HPV-a besplatna, ali i obavezna, stope oboljevanja i smrtnosti od ove vrste raka su na najnižem nivou.

„Prošle nedelje odvela sam ćerku u dom zdravlja kako bi primila HPV vakcinu, ali mi je rečeno da ih još nema i da ne znaju kada će stići. Moja majka, a njena baka, umrla je od karcinoma na grliću materice i rešena sam da se moja devojčica vakciniše pre nego što napuni 15 godina“, kaže za Nova.rs Vesna Tomić (40), majka male Milice (14) iz Beograda.

Naime, u Srbiji već 10 godina zdravstvene vlasti najavljuju ovu vakcinu koja će za sve koji žele da je prime biti besplatna. Osim Novog Sada i Šapca, nijedan grad u našoj zemlji nema obezbeđenu besplatnu i lako dostupnu HPV vakcinu za decu.

Oboljenja izazvana humanim papiloma virusima (HPV) svrstavaju se u grupu prioritetnih zdravstvenih problema, a Novi Sad već drugu godinu zaredom obezbeđuje sredstva za besplatnu vakcinaciju dece, uzrasta od 12 do 18 godina protiv HPV infekcija.

„U Novom Sadu je odličan odziv na vakcinaciju. Dajemo četvorovalentnu i devetovalentnu vakcinu protiv HPV-a, međutim njih nije lako nabaviti. Ove vakcine su najbolja zaštita od HPV infekcija, ali ne štite 100 odsto. To moram da naglasim, zato što devojke koje je prime, treba da znaju da vakcina ne znači da im je dozvoljen nezaštićen seksualni odnos. Zaštita uvek mora biti prisutna, kao i redovni pregledi. Do 12. godine života najbolje je dati ovu vakcinu, jer je tada najjači imuni odgovor. Ipak, daje se sve do 27 godine, čak su neke studije pokazale da je mogu primiti i žene koje već imaju promene na grliću materice, i da će im pomoći“, kaže za Nova.rs doktorka Mirjana Anđelić, iz Novog Sada.

Ona napominje da u Australiji, koja ima najnižu stopu obolevanja i smrtnosti od raka grlića materice, vakcinu protiv HPV-a primaju i dečaci.

„Ovaj virus izaziva brojne polne bolesti, koje su smrtonosne i pogađaju i mušku populaciju. Cena jedne doze HPV vakcine je između 10 i 12.000 dinara, a za zaštitu su potrebne tri doze. Ako ove vakcine od maja budu besplatne i dostupne u celoj zemlji, znatno ćemo poboljšati zdravlje žena u narednom periodu. Vakcina treba da bude dobrovoljna, lako dostupna i da ide uz savet lekara. Ukoliko roditelji žele da vakcinišu svoju decu, jave se izabranom pedijatru, koji pregleda dete, kao i za svaku drugu vakcinu, i ako nema neku trenutnu infekciju, temperaturu i ako i nije alergično na komponente u vakcini, može da je primi“, objašnjava dr Anđelić.

BONUS VIDEO HPV vakcina konačno besplatna!

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar