Foto: Shutterstock

Procenat dece koja su zaštićena MMR vakcinom u poslednje dve godine sve je manji zbog čega lekari upozoravaju da Srbiji ozbiljno preti epidemija morbila. Pored sve prisutnijeg antivakcinaškog pokreta, kao jedan od razloga malog obuhvata obaveznim vakcinama navodi se i navodna kolizija postojećih propisa u Srbiji.

Tako Institut za javno zdravlje Srbije „Batut“ u svom izveštaju navodi da dok Zakon o pravima pacijenata daje pravo roditeljima odluče da li će vakcinisati maloletno dete, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ukazuje da za sprovođenje obavezne imunizacije nije potreban pristanak lica, odnosno roditelja ili staratelja.

Profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu Marija Draškić, i zamenica javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Lazarevcu Jasmina Krštenić objašnjavaju međutim za Danas da ovaj argument ne stoji, te da ne postoji neusaglašenost zakona.

Pročitajte još:

– Zakon o pravima pacijenata i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti regulišu dve različite stvari. Prema Zakonu o pravima pacijenata saglasnost pacijenta je potrebna za svaku proceduru bez obzira na to koliko bila neinvanzivna, i tačno su određene prilike u kojima takva saglasnost nije potrebna. Na drugoj strani, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti definiše obaveznu vakcinaciju protiv određenih bolesti. Dakle, ovaj zakon obavezuje pacijenta odnosno roditelja ili staratelja da daju saglasnost i propisuje koje su kazne u slučaju da se to ne učini – navodi profesorka Draškić.

Ona podseća da deca koja nisu primila neku od obaveznih vakcina predviđenih kalendarom imunizacije ne bi smela da budu upisana u vrtiće, ali da se u praksi nalaze načini da se ovo zaobiđe.

– Može se čuti da pojedini pedijatri izdaju potvrde da je dete alergično na jaje i da na osnovu toga ne mora da primi MMR vakcinu iako dete nema takvu alergiju uopšte. Ovde bi morala da postoji mnogo oštrija kontrola na koji način se deca upisuju u vrtiće, odnosno da li su primila sve potrebne vakcine, i ako nisu, da li imaju opravdan razlog za to – kaže sagovornica Danasa.

Upitana o činjenici da deca koja nisu primila drugu dozu MMR vakcine, koja je obavezna pre polaska u prvi razred, bivaju upisana u školu, profesorka Draškić kaže da je pravo na obrazovanje Ustavom zagarantovano i da ne može da se ograniči.

Ona veruje da je razlog sve manjeg broja vakcinisane dece sa jedne strane jačanje antivakcinaških poruka u javnom prostoru, a sa druge to što su se i pedijatri povukli.

Opširnije o ovoj temi pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Vakcina Sputnjik se nije ni proizvodila na Torlaku?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar