Krunska ulica
Krunska ulica Foto: Shutterstock/trezordia

Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca, Društvo za ulepšavanje Vračara i još 26 javnih ličnosti obratili su se u otvorenom pismu predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić i ministarki kulture Maji Gojković zbog neusvajanja Odluke o utvrđivanju Krunske ulice za prostorno kulturno-istorijsku celinu.

Otvoreno pismo prenosimo u celosti:

Uvaženi Predsedniče Republike, Uvažena Predsednice Vlade, Uvažena Ministarko kulture,

Sa velikim čuđenjem smo saznali da Vlada Republike Srbije još uvek nije usvojila Odluku o utvrđivanju Krunske ulice u Beogradu za prostorno kulturno-istorijsku celinu, iako je predlog odluke dostavljen još u prvoj polovini oktobra ove godine.

Krajnje smo neprijatno iznenađeni ovom činjenicom jer je navedena odluka u potpunosti ispravna, legitimna i predložena od strane jedinih merodavnih i nadležnih institucija — Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Povezane vesti:

Naime, van svake sumnje je da javni interes i zaštita kulturnog nasleđa nalažu da se Krunska ulica, koja je doskora uživala status prethodne zaštite, mora trajno zaštititi. Uostalom, u navedenom predlogu odluke se jasno ističe da Krunska ulica predstavlja jednu od „najreprezentativnijih beogradskih ulica danas i ima posebnu kulturno-istorijsku i arhitektonsku-urbanističku vrednost”, kao i da „njeno nasleđe predstavlja pojedinačno i u celini posebno vredan segment ukupnog nepokretnog kulturnog nasleđa starog dela Beograda”.

Njen značaj je tim pre veći što je Krunska ulica preživela ne samo ratna razaranja već je, kako piše Borislav Pekić, „bila jedna od retkih beogradskih ulica koja je preživela hitro prilagođavanje arhitekata novom dobu“ odnosno novoj posleratnoj socrealističkoj estetici trivijalizovanog modernizma.

Imajući ove činjenice u vidu, ne vidimo da postoji niti jedan jedini razlog koji bi objasnio zašto predmetna odluka još uvek nije usvojena.

Dobro znajući, naravno, da razni građevinski preduzimači u svom bezobzirnom i varvarskom pohodu na srpsku prestonicu imaju ambiciju da arhitekturu i ovog dela grada približe arhitekturi Paralije, ne želimo ipak da verujemo da imaju takvu moć da blokiraju usvajanje odluke o Krunskoj ulici. Ne želimo da verujemo da pokušaji sve učestalije kancerogene investitorske urbanizacije grada mogu nadjačati opšti interes očuvanja jednog za Beograd i Srbiju neprocenjivo vrednog urbanog sklopa, niti da Vlada Republike Srbije služi interesima šačice beskrupuloznih građevinskih preduzimača umesto isključivo javnom i nacionalnom dobru.

Podsećajući vas na odgovornost koju imate u zaštiti javnog interesa i kulturnog nasleđa ove zemlje, pozivamo vas da usvojite, bez ikakvog daljeg odlaganja, Odluku o utvrđivanju Krunske ulice u Beogradu za prostorno kulturno-istorijsku celinu.

U Beogradu, 8.12.2021.

Matija Bećković, akademik
Dragomir Acović, arhitekta i heraldičar
Slobodan Giša Bogunović, filozof i teoretičar arhitekture
Vojislav Mihailović, gradonačelnik Beograda tokom NATO agresije
Vladimir Kecmanović, pisac i urednik kulturno-umetničkog programa RTS
Princ Filip Karađorđević
Princeza Danica Karađorđević
Dušan Dule Savić, sportista i fudbalska legenda
Marina Rajević Savić, novinar i TV autor
Oliver Njego, prvak Opere i redovni profesor na Filološko-umetničkom fakultetu
dr Radmilo Rončević, hirurg i univerzitetski profesor u penziji
Mihailo Petković, akademski slikar i direktor „Prodajne galerije BEOGRAD”
dr Branko Rakić, redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu
Miodrag D. Jovanović, prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu
Aleksandra Angelov Jovanović, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu
mr Ljubodrag Grujić, heraldički umetnik
Blagoje Baković, pesnik
Danilo Bećković, reditelj
Marko Savić, scenarista i reditelj
Vladimir Borđević, pisac i producent
dr Slavenko Grgurević, redovni profesor u penziji Univerziteta u Beogradu
mr Marko Bogdanović, istoričar umetnosti
Milica Špadijer, pesnikinja
Milan Caci Mihailović, glumac
Milorad Jakšić Fanđo, filmski umetnik
Marko Manojlović, pozorišni reditelj i scenarista
Društvo za ulepšavanje Vračara
Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca

Bonus video  Luna Park u „Dimu“ o metrou i knjizi „Krunska“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare