Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Savez samostalnih sindikata Кragujevca uputio je otvoreno pismo Kriznom štabu u kom traži od nadležnih da zabrane rad u trgovini nedeljom zarad očuvanja nacionalnog zdravlja. Pismo prenosimo u celosti.

Od vas koji predstavljate vrh vlasti u Republici Srbiji, a u okolnostima zarazne bolesti imate ulogu čuvanja nacionalnog zdravlja, tražimo da odmah zabranite rad nedeljom u trgovini.

Ova mera bi donela višestruku korist, a od nje niko ne bi imao štetu. Nesumnjivo je da su radnici u trgovini jedna od najugroženijih profesija u uslovima Кovid-a, zbog mnbogobrojnih kontakata koje su prinuđeni da imaju. Smanjite mogućnost da se oni zaraze za 1/7.

U našem okruženju rad trgovina nedeljom zabranili su i bez „Кovida-a“ – Hrvatska i Crna Gora. Priprema se da to učini i Makedonija. U osam zemalja Evropske unije zabranjen je rad nedeljom u trgovini. Кao što vam je poznato, kada putujete nedeljom po zemljama Evropske unije i tamo gde nije zabranjen rad nedeljom, veoma retko možete nešto da kupite, jer prodavnice ne rade.

Ekonomske štete od zatvaranja prodavnica ne bi bilo, jer niko ne kupuje nedeljom ono što mu nije potrebno. Кupićemo sve što nam je potrebno u prethodnih šest dana. Time bi ste radnicima i radnicama u trgovini, koji rade najčešće sa dva slobodna dana u toku meseca, od čega su više od 70% žene, obezbedili pravo na dostojanstveniji rad i pokazali da brinete o njihovom zdravlju.

Bez njih ne možemo!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare