Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministarstvo prosvete pozvalo je roditelje dece školskog uzrasta da se izjasne da li bi ih slali u školski boravak na čuvanje dok rade, ali u Uniji sindikata prosvetnih radnika upozoravaju da je nemoguće napraviti toliko male grupe đaka da boravak ispuni zdravstvene kriterijume.

„Dobili smo dopis iz ministarstva gde treba da utvrdimo broj dece koja bi u slučaju normalizacije, morala da koriste boravak dok su im roditelji na poslu“, stoji u poruci koja je danas stigla roditeljima školske dece od njihove učiteljice iz osnovne škole.

„Nema nastave već samo čuvanje dece, nema organizovani obroka. Deca bi ručak i užinu nosila od kuće. U zavisnosti od stručnih procena biće doneta odluka, kada će se i na koji način postepeno otvarati sve ustanove, pa i škole. Molim vas da mi danas do 18 časova pošaljete imena dece koja bi koristila boravak, jer je rok za predaju spiskova danas u ponoć“, napisala je jedna od učiteljica, obaveštavajući roditelje o detaljima „ponude“ Ministarstva prosvete kada je reč o boravku njihove dece u školama.

Ništa više detalja nije izneo ni ministar Mladen Šarčević,  koji je za TV Prva izjavio da, kada je reč o boravku u vrtićima i školama za decu do 12 godina,  o tome mora prvo da se donese odluka na kriznim štabovima.

Mladen Šarčević Foto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

 

„Ne može se upaliti svetlo i odmah krenuti s poslom. Moraju da se izvrše ogromne pripremne radnje“, rekao je ministar prosvete i potvrdio da se od roditelja prikupljaju podaci o tome koliko dece bi koristilo boravak u vrtiću i osnovnoj školi.

„Na osnovu toga ćemo formirati vaspitne grupe koje će biti vrlo bezbedne“, rekao je Šarčević za TV Prva.

Upravo je zaštita dece u boravku od zaraze ono što najviše brine Jasnu Janković, predsednicu Unije sindikata prosvetnih radnika, koja za Nova.rs upozorava da bi već poznati problemi u sistemu prosvete sada mogli da izazovu opasne posledice.

Jasna Janković Foto: N1

„Mi smo i ranije upozoravali na preveliki broj đaka u odeljenjima, što je sada tokom epidemije od posebnog značaja. Ako pretpostavimo da boravak treba organizovati za odeljenje od 30 đaka, gde ćete smestiti grupe po petoro-šestoro, koliko sme da ih bude prema savetima struke-epidemiologa? I koliko nam nastavnika treba da brinu o svima njima?“, pita Jasna Janković, i zaključuje da je jednostavno nemoguće organizovati boravak kako treba.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika upozorava i na to da škole moraju biti temeljno očišćene i dezinfikovane pre nego što deca u njih uđu, da treba razjasniti koliko dece uopšte može da koristi  boravak u školi kao i ko će nabavljati maske i rukavice za nastavnike.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare