Foto: predsjednistvobih.ba

U Novom Pazaru pored već najavljenog otvaranja konzulata Republike Turske, u narednom periodu najavljeno je otvaranje i konzulata Bosne i Hercegovine.

Kako je danas saopšteno iz Bošnjačkog nacionalnog veća Srbije, otvaranje generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru inicirano je 11 . maja 2019. godine, kada je član Predsedništva BiH Šefik Džaferović posetio Bošnjačko nacionalno veće i region Sandžak i prisustvovao obeležavanju 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave. Već u junu 2019. godine na predlog Šefika Džaferovića, Predsedništvo BiH
jednoglasno je donelo odluku da Bosna i Hercegovina otvori dva nova generalna konzulata, u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji.

Pročitajte još:

Planirana sedišta konzulata su Rijeka u Hrvatskoj i Novi Pazar u Srbiji. Iz Bošnjačkog nacionalnog veća saopštili su da je za sve građane Sandžaka i regije radosna vest da je data saglasnost za otvaranje BiH konzulata u Novom Pazaru.

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća predvođena predsednicom dr. Jasminom Curić je tokom 2020. godine održala niz sastanaka sa članom Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem i ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković na kojima je istaknuta važnost otvaranja BiH konzulata u Sandžaku.

Otvaranje BiH konzulata je za Bošnjake i sve građane Sandžaka veoma bitna odluka koja je plod višegodišnjih dogovora koje je osnivač i doskorašnji predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća dr. Sulejman Ugljanin vodio sa ranijim članom predsedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, ali i sa sadašnjim, gospodinom Šefikom Džaferovićem.

Generalni konzulat države Bosne i Hercegovine će i unaprediti odnose između Republike Srbije i BiH te odnose između Srba i Bošnjak, saopšteno je iz Bošnjačkog nacionalnog veća u Srbiji.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar