Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Epidemiolog Predrag Kon smatra da postoji otpor onih koji treba da kažnjavaju za nepoštovanje epidemioloških mera, iako su pružili značajne dokaze da su sprovodili kontrole, ponavljajući da bi građani trebalo da nose maske.

Situacija u Beogradu je nepovoljna, sa tendencijom pogoršanja, rekao je  Kon za RTS.

Prema njegovim rečima, koronavirus će ove i sledeće nedelje biti veoma aktivan u glavnom gradu odakle će se rasejavati na druge strane. Kon tvrdi da veoma važno primenjivati epidemiloške mere, pre svega nositi maske i smanjiti priliv ljudi u bolnice.

„Ne možemo da dozvolimo da popunimo bolnice i nemamo gde da smestimo ljude. Moramo da smanjimo priliv. Imamo nepovoljnu situaciju u Beogradu, sa tendencijom pogoršanja. Naznaka dobrog je da smo imali 980 za petak, a u utorak 943 za situaciju u ponedeljak. Dakle, ne ide i dana u dan naviše, ali moramo da sačekamo još par dana, u nedelji smo kad je virus vrlo aktivan u Beogradu“, istakao je Kon.

Bilo je predloga za skraćenje radnog vremena, rekao je Kon odgovarajući na pitanje da li će se u Beogradu primeniti model iz Novog Pazara da kafići i restorani rade od 21 sat.

Na sreću imamo još stanje da nije puna popunjenost kapaciteta, ali to je klackalica. Ne smemo dozvoliti to do nemamo gde da smeštamo ljude, rekao je Kon.

Kon je rekao da se slaže sa svim onim što su predložili lekari okupljeni u organizaciji Ujedinjeni protiv kovida i ukazuje da ne treba misliti da nijedan od tih predloga nije razmatran na Kriznom štabu.

Neko misli da treba da bude javna debata medicinskog dela štaba protiv drugog dela Kriznog štaba, rekao je Kon.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare