Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Pre skoro 6 meseci niški Štab za vanredne situacije je omogućio zakupcima gradskih lokala da ne plaćaju kiriju za tri meseca, kada zbog vanrednog stanja mnogi nisu ni radili, i time im olakšao poslovanje u doba korone. Ipak, nova gradonačelnica Niša i komandant novog-starog Štaba je tu odluku poništila i naredila da ipak plate zakup za taj period na rate narednih 6 meseci. Ova nova odluka najviše je pogodila ugostitelje, koji kažu da to ozbiljno ugrožava njihovu egzistenciju i opstanak, pišu Južne vesti.

Prvobitna odluka Štaba za vanredne situacije doneta u aprilu bila je da se odlaže naplata zakupa poslovnog prostora koji je u vlasništvu Grada Niša i da kiriju mogu da plate kada prođe vanredno stanje u 24 jednake mesečne rate bez kamate.

Ubrzo je usledila nova odluka Štaba – da kiriju od 15. marta do kraja maja zakupci ne plaćaju ni dinar.

Mnogi privrednici u gradskim lokalima u tom periodu nisu ni mogli da rade, jer je bilo vanredno stanje, te im je zbog korona-krize značilo da ne plaćaju zakup.

Međutim, pre mesec dana Štab je na čelu sa novom gradonačelnicom Draganom Sotirovski doneo novu odluku koja poništava prethodne dve – kiriju će morati da plate i za mesece kada nisu radili. To im je omogućeno na 6 mesečnih rata, bez kamate ako isplate sve do kraja maja naredne godine, prenose Južne vesti.

Obavezuje se Gradska uprava grada Niša da omogući zakupcima da obračunatu i fakturisanu, a neplaćenu zakupninu za period april, maj, jun 2020. godine, izmire u jednakim ratama u periodu od 1. novembra 2020. do 1. maja 2021. godine, bez obračunavanja kamate na odloženi dug u slučaju izmirenja odloženog duga do kraja navedenog roka,  piše u odluci Štaba.

Ovu odluku obelodanio je Ivan Jovanović potpredsednik Nove stranke, a kaže da je pomenuti dokument juče dobio jedan od vlasnika kafića kojeg poznaje.

„Nedoslednost gradske vlasti u Nišu i gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i obmanjivanje građana. Ovo je još jedan dokaz bahatosti i nesposobnosti aktuelne gradonačelnice Dragane Sotirovski da vodi grad. Njena pažnja je na kaznenoj politici prema građanima i to je jedino što ona ume da radi, a interes građana joj je na poslednjem mestu“, prokomentarisao je Jovanović.

Da će ipak morati da plate kiriju, kako piše u naredbi koju potpisuje Sotirovski, odlučeno je na sednici Štaba u užem sastavu 1. oktobra. Tih dana je upravo gradonačelnica najavljivala strože kontrole ugostitelja koji ne poštuju mere, a koji sada kažu da je njih najviše pogodila nova naredba.

Autentičnost dokumenta potvrđuje i Jelena Milošević ispred Udruženja ugostitelja Niša. Poslodavci koji su sada ugroženi nisu želeli da govore javno o tome, ali nekoliko njih je potvrdilo da im je juče stigao dokument i da su šokirani.

„Jedva opstajemo sada, tek sad ne znamo kako ćemo“, komentar je jednog od ugostitelja.

Obmanuti su i besni, a posebno zato što se odluke olako i retroaktivno poništavaju, iako ugrožavaju njihovo poslovanje.

„Ovo ozbiljno ugrožava egzistenciju i opstanak privatnika, posebno u doba korone“, dodaju.

Kako saznajemo ugostitelji će pisati molbu gradonačelnici i tražiće da se ovakva odluka poništi.

Iz kabineta gradonačelnice već dva dana ćute o tome. I pored obećanja da će odgovoriti Južnim vestima, nije stigao odgovor na pitanje zašto je iznenada promenjena odluka o besplatnom zakupu prostora i dodatna pojašnjenja odluke koja je jedna od retkih niškog Štaba tokom epidemije koja nije zvanično objavljena.