Crvena reka, zagadjenje, selo Vranovo, zagađenje, ekološka katastrofa
Foto: Pokret "Tvrđava"

Prethodnih dana društvenim mrežama je kružila slika kanala sa vodom crvene boje, uz objašnjenje da se radi o Radincu. Aktivisti Pokreta "Tvrđava" su danas izašli na teren sa meštanima i nije u u pitanju Radinac, već susedno selo Vranovo. Fenomen koji se vidi je uzrokovan algama koje su crvene boje i koje su prekrile površinu vode.

„Voda iz ovog kanala je neosporno zagađena teškim metalima i hemikalijama, jer nju direktno ispušta Železara, a ona se kasnije uliva u Moravu. Ipak, ovde se radi o biljkama koje su prekrile površinu vode, a mi nemamo proverenu informaciju da li to ima veze sa zagađenjem“, objasnio je za Nova.rs Nikola Krstić iz pokreta „Tvrđava“.

„Jako je bitno da se ne izlazi u javnost sa neproverenim informacijama, jer od toga imamo štetu svi, a najviše meštani koji tamo žive. Sve što govorimo mora biti utemeljeno i provereno, jer je u pitanju zdravlje ljudi. Sada bi trebalo uraditi analizu ove vode i ispitati da li je fenomen sa algama prirodan, ili je uzrokovan teškim metalima i hemikalijama“, poručuju iz „Tvrđave“.

Bonus video: Resava je požutela od otrova

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare