posledice korone
Ilustracija Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ukoliko u Srbiji kod obolelih bude dijagnostikovana flurona - kombinacija gripa i koronavirusa, oni će odmah biti smešteni u bolnice i izolovani, a o njihovoj terapiji odlučivaće lekarski timovi, jer su u pitanju bolesti koje se različito leče. U našoj zemlji trenutno haraju zajedno omikron soj koronavirusa i dva soja gripa H1N1 i H3N5 i naizmenično napadaju, a na Institutu Torlak svakodnevno uzorke gripa, koji stižu iz domova zdravlja, testiraju i na koronavirus.

U domovima zdravlja i u kovid ambulantama, gužve su sve veće iz dana u dan, a samo test na koronavirus presuđuje da li je u pitanju ovaj, ili neki od brojnih respiratornih virusa, koji žive u vazduhu i ubrzano se razmnožavaju i jačaju na temperaturama, koje su ovih dana, u sred zime, i iznad 15 stepeni.

Teoretski, uvek postoji mogućnost da se spoje dva virusa u organizmu, da se međusobno rekombinuju. S obzirom da virus gripa ima specifičan genom iz segmenata, može doći do njegove kombinacije sa koronavirusom. Oboleli može istovremeno imati oba virusa, ali kolege sa Torlaka još nisu registrovale takav slučaj kod nas. Oni svakodnevno rade test na grip i na koronavirus za svaki uzorak koji im stigne iz zdravstvenih ustanova. Važno je da se za svaki uzorak uradi sekvenca oba virusa, kako bi se potvrdilo njihovo prisustvo u organizmu, na osnovu multipleks testova“, objašnjava za Nova.rs virusolog dr Aleksandra Kneževićsa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju.

U Srbiji trenutno cirkulišu adeno virusi i brojni drugi respiratorni virusi, uz koronavirus i dva soja gripa.

Ako se kod nekoga potvrdi prsustvo flurone, taj pacijent mora biti odmah izolovan i na bolničkom lečenju. Ova dva virusa se različito leče, oni imaju sličnu kliničku sliku, ali nisu isti. O terapiji takvog pacijenta mora da odluči lekarski tim i mora biti prilagođena obolelom, jer ne reaguje svaki organizam isto“ naglašava dr Knežević.

Promena spoljašnje temperature i toplo vreme u januaru, idealno je za razvoj respiratornih infekcija.

VERA STOILJKOVIC, torlak, vakcina, sputnik v
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Sad su se susreli svi virusi gripa, plus korona. Prvi simptomi za sve viruse su curenje nosa, bol i grebanje u grlu, pa onda i povišena temperatura. Apelujem na građane da ne rade test na koronavirus prvi, ni drugi dan po dobijanju simptoma, jer će verovatno biti negativan. Sačekajte nekoliko dana, pet ili šest, a do tada obavezno uraditi krvnu sliku, formulu i CRP, a tek kasnije test na kovid, ako se simptomi ne smire. Ako je negatvan test, a CRP povišen, uključujemo antibiotik” kaže za Nova.rs dr Dragan Miljković, specijalista opšte medicine.

Poslednjih nekoliko dana u ordinaciji imam sve više pacijenata sa simptomima respiratornih virusa ili gripa, koji su negativni na kovid test, kaže on.

To su čiste respiratorne infekcije. Ljudi ne treba da se plaše flurone, samo treba da prate svoje stanje. Ako se simptomi umire za tri do pet dana, u pitanu je respiratorna infekcija, a ako napreduje duže, onda obavezno idite u kovid ambulantu i uradite test na koronu. Uvod u koronu i u svaki respiratorni virus je isti. Kod korone je CRP odmah povišen, a kod respiratornog virusa je uglavnom laringitis i slabiji simptomi. Savetujem ispiranje grla, uzmanje septoleta i lokalnu toaletu usne duplje. Pratite simptome i svoje stanje, jer smo sada na udaru brojnih virusa, a njhovo spajanje u organizmu je moguće” upozorava dr Miljković.

Podsetimo, uNastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u Zagrebu, registrovan je prvi slučaj flurone, kombinacije gripe i korone kod jedne pacijentkinje, piše Jutarnji list. Prema informacijama iz Zavoda, radi se o kovidu-19 i virusu gripa tipa A, odnosno tzv. svinjskom gripu soja H3N2. Inače, naziv flurona nastao je od naziva za grip i koronu, a lekari upozoravaju da se ove sezone može očekivati da će se češće dijagnostikovati ovakvi slučajevi.

Kako da razlikujemo viruse

Kovid-19

Najčešći simptomi koronavirusa su groznica – temperatura od 37,8 stepeni, uporni kašalj (obično suv) i gubitak čula ukusa i / ili mirisa. Pacijenti takođe ponekad mogu patiti od umora, bolova u grlu, glavobolje i otežanog disanja. Proliv i curenje ili začepljen nos su retki.

Grip

Grip najčešće prate groznica, umor, suv kašalj, bolovi i glavobolja. Pacijentima će ponekad cuiti nos ili će biti začepljen, a moguća je i upala grla. Proliv se ponekad može javiti kod dece. Obično nema kijanja, ali može se razviti ozbiljno otežano disanje, a simptomi se obično brzo javljaju. Sezonski grip i korona izazivaju respiratorne probleme, groznicu i kašalj. Ipak,vrlo je važno znati da se korona razvija postepeno, simptomi se pogoršavaju danima, nekad tek za sedam, osam dana, dok grip dolazi naglo, slomi nas za dan-dva.

Bonus video: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare