Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Aktivisti Ekološkog fronta Novi Sad podneli su danas Gradskoj upravi za urbanizam peticiju sa 12.590 potpisa na primedbe na nacrt novog Generalnog urbanističkog plana. Aktivisti građanskih inicijativa, struka i građani, ponovili su zahtev da se GUP Novi Sad 2030 "povuče ovakav kakav jeste, te da se sve primedbe shvate kao participacija i doprinos Novosađana i kao takve implementiraju u novi Nacrt".

Pored toga što novi GUP daje zeleno svetlo za izgradnju megalomanskog projekta „Novi Sad na vodi“, o čemu je naš portal već pisao i izlazi u susret investitorima, a ne građanima, aktivisti su ukazali i na njegove druge brojne nedostatke. Primedbe koje su priložili odnose se, kako kažu, na sve nedoslednosti i mane plana, za koji tvrde da nema nikakvu viziju razvoja grada.

„GUP 2030 gura grad u velika zaduženja, budžetski novac se ulaže u nešto za čim mi nemamo potrebu kao zajednica, umesto da se usmeri ka unapredenju infrastrukture. Ostavlja mogućnost za korupciju, jer zavisi samo od odnosa Grad – investitori, često na štetu građana koji nisu pitani“, poručuju iz Ekološkog fronta, uz napomenu daje novi GUP uz to i „neusklađen je sa pravilnicima i planovima višeg reda“, na šta su i stručnjaci iz Društva arhitekata Novog Sada više puta skretali pažnju.

U celom planu koji su radili stručnjaci iz JP Urbanizam, bez konsultacije sa stručnjacima koji nisu u ovom javnom preduzeću niti članovi SNS, postoje brojni pokazatelji da je plan rađen „uz dlaku“ investitorima. Išlo se toliko daleko da su omiljeni SNS investitori čak unapred znali gde treba da kupe parcele i zemljište, koje je upravo novim GUP preimenovano u građevinsko zemljište i na kom se planiraju elitni poslovno stambeni kompleksi.

Novi GUP čak dozvoljava i zidanje višespratnica neutvršenih gabarita i spratnosti u samom starom jezgru grada, a o njihovom izgledu u veličini bi se investitor i Urbanizam praktično dogovarali jedan na jedan. Zbog svega ovoga, Novosađani oprvadano strahuju od potpune devastacije grada, koji je u poslednjih par godina već doživljava urbucid na svakom koraku.

Istiovremeno, dok su aktivisti i stručnjaci iz DaNs radili na primedbama, zaposleni iz JP „Urbanizam“ su krenuli na svojevrsne „turneje“ po novosadskim Mesnim zajednicama gde predstavljaju novi GUP i sa kojih izveštavaju da su „okupljeni građani“, koji su zapravo stranački aktivisti SNS, oduševljeni.

Dok SNS uzurpira mesne zajednice, zahtev građana Telepa koji su zahtevali da održe zbor građana zbog planirane izgradnje još jednog sumanutog stambenog kompleksa u ovom delu grada, je odbijen uz objašnjene „da sazivanje i organizovanje zbora građana nije u nadležnosti Saveta mesne zajednice“. Novi GUP bi se već polovinom marta trebalo naći pred gradskim odbornicima na usvajanju.

BONUS VIDEO Novi Sad na vodi – snimci iz drona

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar