Foto: Shutterstock

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji biće sproveden od 1. do 31. oktobra ove godine. Podatke će, kao i u ranijim popisima, prikupljati popisivači, neposredno od građana. Po prvi put popisivači će popunjavati elektronske upitnike, a imaćemo i neka nova pitanja.

Za sam popis biće angažovano oko 15.000 popisivača, a javni poziv za prijavljivanje kandidata za popisivače biće objavljen oko 20. jula ove godine.

Ljiljana Đorđević iz Republičkog zavoda za statistiku navela je za portal Nova.rs da popisivači imaju zadatak da idući od „vrata do vrata“ prikupe podatke o svim stanovima domaćinstvima i osobama, na teritoriji za koju su zaduženi. Novina je da će popisivači po prvi put u popisu raditi bez papirnih upitnika, odnosno pomoću laptopova će popunjavati elektronske upitnike koristeći aplikaciju koja je razvijena specijalno za popis.

Ovaj metod će Republičkom zavodu za statistiku omogućiti da, kako je otkrila naša sagovornica, rezultati budu brže obrađeni i objavljeni jer nema faze unosa podataka koja je trajala više meseci.

„Svi podaci koje popisivači prikupe na terenu svakodnevno se slivaju u centralnu bazu podataka, čime je omogućeno praćenje obuhvata skoro u realnom vremenu. Prvi rezultati biće objavljeni najkasnije mesec dana po završetku terenskog prikupljanja podataka, krajem novembra ove godine, dok će se konačni rezultati, po različitim obeležjima, objavljivati sukcesivno počev od aprila 2023. godine“, navela je Đorđević za Nova.rs.

Ona je istakla da se posebno vodilo računa o zaštiti individualnih podataka, a predviđen je stalni monitoring rada popisivača na terenu.

Ovaj put će i muškarce pitati koliko imaju biološke dece

Pitanja na ovogodišnjem popisu se neće značajno razlikovati od pitanja koja su postavljana u prethodnom popisu (2011). Sadržaj popisa definisan je u skladu sa, kako je istakla naša sagovornica, međunarodnim preporukama za popise, odnosno uključena su sva obavezna obeležja koja su sve zemlje članice UN dužne da postave u popisu, ali i nacionalnim potrebama i zahtevima korisnika.

„To su svakako pitanja o polu, starosti, bračnom statusu, obrazovanju, ekonomskoj aktivnosti, blok pitanja o migracijama, državljanstvu, nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti, maternjem jeziku i slično“, rekla je Đorđević.

Lep i sunčan jesenji dan Foto: Vesna Lalic/Nova.rs

U odnosu na prethodni popis, neka pitanja će biti modifikovana, pa će tako za naše povratnike iz inostranstva popisivači postavljati pitanja o dužini boravka u inostranstvu. Isto tako, dok je u prethodnim popisima samo ženama postavljano pitanje koliko su rodile dece, u ovom će pitati i muškarce koliko imaju biološke dece.

Samopopisivanje se nije pokazalo kao dobar metod

U probnom popisu koji je sproveden 2019. godine, Republički zavod za statistiku je testirao dva načina prikupljanja podataka, jedan je samopopisivanje građana putem interneta, a drugi je popisivanje pomoću laptopova koje rade popisivači. Kako navode za naš portal, pokazalo se da samopopisivanje nije dobar metod.

„Svega nešto više od pet posto domaćinstava je samostalno popunilo upitnike, pri čemu se dešavalo i da nisu popunjeni upitnici za sve članove domaćinstva. Tako na primer domaćinstvo ima 4 člana, a popunjene su popisnice samo za dva“, navela je Đorđević iz Republičkog zavoda za statistiku.

Foto: Shutterstock

Ona ističe i da kod samopopisivanja kvalitet prikupljenih podataka nije bio zadovoljavajući, odnosno da je bilo mnogo nepoznatog ili preskočenih pitanja i slično, te je zbog toga odlučeno da u ovogodišnjem popisu podatke prikupljaju isključivo obučeni popisivači pomoću laptopova.

Kakve rezultate možemo da očekujemo?

Što se očekivanja tiče, evidentno je da se iz godine u godinu u Srbiji značajno smanjuje broj stanovnika.

U Republičkom zavodu za statistiku su nam istakli da ćemo popisom dobiti precizniju sliku o tome koliko nam je ostalo stanovnika i kakva je njihova teritorijalna distribucija, što će pokazati koliko sela je opustelo, ali i koliko smo stari, kakva nam je obrazovna struktura, u kakvim stanovima živimo, čime se grejemo, koliko imamo porodica i mnogo drugih podataka.

Natalitet demografija Srbija
Natalitet u Srbiji ilustracija Foto:Shutterstock

„Moram da napomenem da je EU, kao i u popisu 2011. godine, finansijski podržala pripremu i sprovođenje ovogodišnjeg popisa“, izjavila je Đorđević za Nova.rs.

BONUS VIDEO – Ukupan broj ljudi na Zemlji do danas

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar