Foto:promo

Ovogodišnja šetnja u okviru EuroPrajda, koji će biti održan u Beogradu, dogodiće se 17. septembra. Šetnja počinje kod Narodne skupštine Republike Srbije a završava se u PrajdPraku, odnosno, na Kalemegdanu, u Donjem gradu.

U odnosu na dosadašnje Prajdove u Beogradu, EuroPrajd, koji se održava od 12. do 18. septembra, biće mnogo masovniji. To će biti najveći događaj ovog tipa kod nas, a ujedno i prilika da veliki broj stranaca dođe u Beograd i pruži podršku borbi za bolji položaj LGBTI+ osoba na Balkanu.

Zvanična šetnja će biti održana 17. septembra. Šetnja počinje kod Narodne skupštine Republike Srbije, a ruta je sledeća – Dečanska, Dom Omladine, Makedonska, Trg Republike, Studentski trg, Uzun Mirkova, Pariska, Bulevar Vojvode Bojovića, PridePrark, odnosno Kalemegdan, Donji grad.

Foto:promo

Višestruke su koristi od EuroPrajda u ekonomskom i turističkom smislu, objasnio je ranije Goran Miletić za „LiceUlice„.

„Beograd će imati ogromnu ekonomsku dobit, to građani koji ne pripadaju LGBT zajednici treba da shvate. Neki će iz solidarnosti šetati zajedno s ljudima koji i dalje imaju strah da budu vidljivi. Biće to i pritisak na vlast da unapredi zakone“, rekao je on.

Za razliku od Prajdova u većini zemalja, koji su otvorenog i karnevalskog tipa, iz dosadašnjeg iskustva znamo da policija svake godine praktično blokira Beograd – zbog toga je Prajd u Srbiji i dalje jedan vid protesta, pre svega borba za jednaka prava LGBT+ sugrađana i sugrađanki.

BONUS VIDEO: Prajd Šetnja 2021

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare