Foto: Adie Bush / ImageSource / Profimedia; Andrey Nekrasov / Alamy / Profimedia: Images & Stories / Alamy / Alamy / Profimedia

Vest da je devojčicu u poznatom grčkom letovalištu ubola otrovna riba dragon, uznemirila je mnoge kupače koji svoj odmor provode upravo na grčkoj obali. Majka devojčice od 8,5 godina preko fejsbuk grupe "Grčka info" obavestila je javnost da je njena ćerka nagazila na opasnu ribu, koja pri ubodu ispušta otrove. Poznata je kao "dragon fish", "riba zmaj", "drakena", iliti "weeverfish", a njen otrov je toliko jak da dovodi do paralize govora, a kod starijih srčanih bolesnika i do infarkta.

Otac devojčice Aleksandar Tomić uključio se iz Grčke u jutarnji program jedne televizije i detaljno ispričao šta se tog dana dogodilo.

Kako je rekao, njegova ćerkica se sada oseća dobro, a zahvaljujući spasiocu koji im je rekao da vrela voda izvlači otrov, ni agonija nije dugo trajala.

„Ćerkica je već sledećeg dana bila dobro. Bili smo na plaži i kada je izlazila iz vode zgazila je u plićaku na tu ribu i počela je baš jako da vrišti od bola. Nisam znao šta se desilo, da li se posekla, nije mi bilo jasno da toliko vrišti. Pogledao sam nogu i isprao sam vodom. Bio je jedan dečko, spasilac na plaži i rekao nam je da je to dragon fish, rekao nam je da stavimo nogu u vruću vodu“, kaže Aleksandar Tomić i dodaje:

Status na Fejsbuku Foto: Printscreen/Grčka info

„Čim smo stavili nogu u vruću vodu koju smo doneli iz kafića njoj je bilo mnogo bolje. Ona je stvarno vrištala od bola, pričala da ne može da izdrži. Posle vruće vode bilo je sve bolje i bolje. Zvali smo doktora, koji nam je rekao da što pre damo neki antialergetik i brufen. Njoj je već bilo bolje, manje ju je bolela noga. Doktor je rekao i da ga zovemo ako dobije gušenje, na svu sreću toga nije bilo“, ispričao je Tomić.

On je istakao i da se ovakva situacija ne dešava tako često.

„Kako su rekli, dešava se jednom mesečno. Ta riba postoji i u Jadranskom moru, svuda može da se desi… Čak i kod nas postoji neka otrovna riba. Mnogo lakše deca podnose to, nego odrasli. Srčani bolesnici mogu i infarkt da dožive. Supruga je postavila objavu na grupi, da bi ljudi znali šta se radi u takvim situacijama. Vruća voda je najbitnija. Da se stavi flaša vode za svaki slučaj, pa će se ugrejati“, kaže Aleksandar Tomić.

Pročitajte još:

Da podsetimo, majka devojčice koju je ubola otrovna riba ostavila je post na fejsbuk grupi „Grčka info“ u kome je navela da je njenu ćerkicu od 8,5 godina ujela riba poznata kao dragon fish.

„Zgazilo je desnom nogom da ribu koja ima otrovne bodlje. Simptomi – veoma jak bol. Sreća da je bio spasilac tu, koji nam je savetovao da nogu gde je ubodno mesto stavimo u toplu vodu, koja u toj situaciji umanjuje bol i umanjuje dejstvo otrova“, napisala je majka ove devojčice u nadi da će njihovo iskustvo nekome pomoći.

BONUS VIDEO: Prevara turističke agencije: Odleteli na Krit a od fotki sa oglasa nema ništa!