Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Već 11 meseci zbog rekonstrukcije Osnovne škole "Svetislav Golubović Mitraljeta“ u Batajnici đaci iz ove ustanove, njih oko 1.000, prinuđeni su da idu u druge škole, a roditelji strahuju da njihova deca neće ni narednu školsku godinu, koja počinje 1. septembra, dočekati u klupama matične škole.

Reporter Nova.rs obišao je gradilište ove batajničke osnovne škole. Nismo zatekli nijednog radnika, a čini se da su na zgradi završeni samo oni najgrublji radovi i da škola nije ni blizu toga da radovi budu gotovi i da se đaci u nju bezbedno usele.

Naime, učenici mlađih razreda od 1. do 4. razreda ove osnovne škole nastavu pohađuju u okolnim osnovnim školama, dok učenici od 5. do 8. razreda putuju u OŠ „Ilija Birčanin“ u Zemun Polju.

Kako navode roditelji pojedinih učenika za list „Nova“, OŠ „Svetislav Golubović Mitraljeta“ se rekonstruiše već 11 meseci, a planirano je da se dozida jedan sprat i renovira ostatak škole.

Za roditelje starijih razreda, najveći problem je što im deca stalno idu popodne u škole, a za radove kažu da „jedva vide pet radnika dnevno“.

„To nije normalno da deca stalno idu popodne u školu, gde je tu hrana, boravak sa porodicom, učenje i zdravlje? Mi stalno radimo prepodne, pa dete maksimalno vidimo 2-3 sata dnevno jer se oko pola 8, 15 do 8 vraća kući“, žali nam se jedan od roditelja koji je želeo da ostane anoniman.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovaj roditelj je istakao kako je cela rekonstrukcija škole od samog starta krenula „jako neozbiljno“.

„U Batajnici ima mnogo zgrada u novogradnji i one se naprave za nekoliko meseci, a ovde se jedna škola radi godinu dana i ne zna se kada će biti završena… Tu jedva da ima pet radnika dnevno na gradilištu, a trebalo bi da ih bude u tri smene i da ih ima minimum 50 da bi sve to normalno išlo. Ovo je već 11 mesec kako se škola renovira i kao da nema pomaka… Kao da prave svemirski brod“, žali nam se sagovornik.

Za „Novu“ je ocenio da deca sigurno neće krenuti u matičnu školu do prvog polugodišta, a pitanje je da li će i do kraja drugog polugodišta.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ako deca iz starijih razreda ne budu menjala smene to će dovesti do bojkota jer će mnogo ljudi ispisati svoju decu iz škole i prebaciti ih negde drugde“, dodao je naš sagovornik.

Na ovaj problem pažnju je skrenula Tijana Šerbula, potpredsednica Gradskog odbora Beograd Stranke slobode i pravde. Ona je ocenila je da ovim tempom radovi neće biti završeni u roku i zatražila od nadležnih da reaguju.

Ona je podsetila da je škola na Bežanijskoj kosi pre desetak godina izgrađena za samo 100 dana i veruje da kada je to moglo tada, da onda i danas može da se ovi radovi završe.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Šerbula je navela da bi ovi radovi bili gotovi u roku potrebno je da se pod hitno poveća broj radnika sa nekoliko na više od 50, zatim da se uvede rad u dve smene, ali i da Grad svakodnevno kontroliše izvođača.

„Izvođač mora da podnosi izveštaj kako roditeljima, tako i Sekretarijatu za obrazovanje da bi svi bili sigurni da će škola početi sa radom 1. septembra“, navela je Šerbula.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Renoviranje ove batajničke škole, koja ima više od hiljadu đaka, počela u junu 2021. godine. Investitor je Grad Beograd, a naručilac je Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Još tada je bilo navedeno da se očekuje da će radovi biti završeni za jednu godinu. Ostalo je mesec dana, ako uspeju da sve do tada osposobe i završe radove svaka im čast.

Nova.rs kontaktirala je i Gradsku upravu, kako bismo saznali prolazno vreme za završetak radova, ali odgovor do objavljivanja ovog teksta nije stigao.

BONUS VIDEO – Vesić na Makišu: Radovi za izgradnju metroa teku po planu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar