Oskrnavljen spomenik streljanim Jevrejima i Srbima u KG

Društvo 01. mar. 202117:46 > 18:54
Podeli:
Foto:kragujevac.rs.

Spomen obeležje podignuto na mestu streljanja Jevreja i Srba u oktobru 1941. godine u Kragujevcu, osvanulo je išarano grafitima. Ovo skrnavljenje spomenika danas je najoštrije osudila Gradska uprava i pozvala nadležne službe da otkriju počionice i adekvatno ih kazne. Spomenik je u toku dana očišćen i vraćen u prvobitno stanje.

Foto:kragujevac.rs.

Spomenik streljanim Jevrejima i Srbima u kragujevačkom naselju Bagremar predstavlja deo kulture sećanja na tragediju koja se dogodila 41. godine u Kragujevcu. Spomenik je podignut na mestu gde su 20. oktobra, uoči velikog streljanja u Šumaricama, nemački nacisti, u znak odmazde za pretpljene gubitke, ubili 41 Jevreja i 81 Srbina.

Iz Gradske uprave su, osuđujući skrnavljenje spomenika, podsetili da sa tog mesta svake godine 20. oktobra, kao i u januaru povodom Medjunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, građani Kragujevca zajedno sa predstavnicima ambasade Izraela, šalju poruke mira i tolerancije celom svetu.

Foto:kragujevac.rs.

Gradski zvaničnici apelovali su na svest i savest svih pojedinaca i pozvali ih da čuvaju gradske svetinje, koje predstavljaju opomenu čovečanstvu da se kragujevačka tragedija nikada i nigde više ne ponovi. Spomen obeležje streljanim Jevrejima i Srbima, koje se nalazi u naselju Bagremar, Kragujevacu je poklonio grad Bat-Jam iz Izraela.

Komentari

Vaš komentar