Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Do sada je vakcinisano 8.445 građana sa Kosova i Metohije, a revakcinisano je njih 7.553, podatke za Tanjug izneo je danas direktor Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici dr Miloš Mirković.

„Vakcinacija teče po planu. Ona ne ide preko Zavoda, iz poznatih razloga, jer nam je onemogućena legalna dostava vakcine“, rekao je Mirković.

Vakcinacija se obavlja u gradovima van KiM. U Raški se vakcinišu građani iz četiri opštine sa Severa Kosova, u Bujanovcu iz Kosovskog Pomoravlјa, a građani iz Metohije i centralnog Kosova vakcinu primaju u Kuršumliji.

Srbija je kampanju vakcinacije protiv kovida-19 počela 24. decembra, a 25. decembra vakcinisani su i prvi građani u opštinama na Severu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Međutim, nakon talasa negativnih reakcija iz Prištine zbog, kako je navedeno, ilegalnog uvoza vakcina protiv kovida od strane Srbije, i tvrdnji srpskog predsednika Aleksandra Vučića da su se prištinske institucije spremale da zaplene vakcine protiv kovida u Leposaviću, vakcinacija građana Srbije sa prebivalištem na KiM počela je da se organizuje van Kosova.

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici najavilo je i da su ovlastili policiju da prikupi informacije u vezi sa potencijalnim krivičnim delima šverc lekova i protivpravno obavljanje lekarske delatnosti, ali do sada nema potvrde da je zvanična istraga otvorena, gde će deo stanovništva sa Severa Kosova biti vakcinisan u ovim opštinama, a deo u Raški, te da će na tome raditi poseban deo operativnog štaba sa Kancelarijom za KiM.

U međuvremenu kosovske institucije izvšile su i pretres u pojedinim domovima zdravlja.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare