Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; shutterstock; privatna arhiva

"Razdvajam neznam po kućama", ovako glasi oglas jedne profesorke srpskog jezika i književnosti koja je odlučila da pruži dodatnu pomoć oko gramatike i književnosti svima onma kojima je pomoć potrebna. A možda i da dodatno zaradi. Dok su jedni podržali ovakav "kreativan" način ponude u okviru svog posla, drugi su profesorkin oglas oštro analizirali i iskritikovali, konstatujući da ni objavu nije napisala kako treba, a kamoli da pruža časove drugima.

Ovaj oglas može se uočiti u skoro svim grupama na društvenoj mreži Fejsbuk, a koje se bave pravopisom i gramatikom srpskog jezika. Oglas je takođe, kako se vidi, zalepljen i na banderama i betonskim stubovima, a profesorka je ostavila i kontakt telefon, kao i kratak opis onoga što nudi.

„Razdvajam neznam po kućama. Profesorka srpskog jezika i književnosti sa iskustvom rada u školi i privatno, drži časove srpskog jezika za sve što ti je potrebno! Učenje i vežbanje iz gramatike, analiza književnih dela i pisanje sastava, pripreme za kontrolne, takmičenja, prijemne ispite, lektorisanje svih vrsta tekstova“, piše, između ostalog, na ovom oglasu.

Foto:privatna arhiva

Komentari ispod jedne objave ovog oglasa na Fejsbuku nižu se jedan za drugim, a dok su jedni podržali profesorku što na ovako kreativan način nudi pomoć u učenju srpskog jezika, drugi su analizirali opis njenog oglasa

„‘Sa iskustvom rada u školi i privatno‘ može se posmatrati kao apozicija, u tom slučaju mora zarez i posle „književnosti“ i posle „privatno“. Ja mislim da ovo „sa iskustvom rada…“ može da se posmatra i kao deo subjekatske sintagme, gde je glavna reč „profesorka“, što bi značilo da je sve to subjekat, e onda ne ide zarez. Ovo su neke nijanse za koje mislim da nisu katastrofalne greške, a žena je svakako car!“, glasi jedan od komentara.

„Zašto zapeta pre glagola ‚drži‘“, pita se jedan član grupe.

Pročitajte još:

„Fejs i Instagram se pišu veličikim početnim slovom“, dodao je još jedna.

„I dali treba da razdvoji…“.

Foto: Shutterstock

„Ovde zaista nema razloga za zapetu. Tekst nije književno-umetnički i nema potrebe za emfazom. Ne bih da mi ova drži časove“, sugerisao je neki član.

„U ovoj rečenici je ‘ne znam’ (spojeno ili rastavljeno) trebalo da se napiše pod navodnicima“, konstatacija je jednog komentatora.

„I treba posle književnosti da ide zapeta, jer se radi o imeničkoj odredbi apozitivu“.

S druge strane, članovi ove grupe komentarišu kako je ovakav način reakcije na ovja oglas zapravo pakost među kolegama.

„Kakva pakost među kolegama – neverovatno! Srpska posla…“, napisao je neko.

„Pusti ih da budu zlobni i da jedni drugima vade oči. Razjedinjeni su kilavi i nikakvi. Zamisli da su složni koliko bi bili jaki“, odgovorio je jedan član grupe.

S obzirom da je na oglasu istaknut profesorkin broj telefona, kontaktirali smo je kako bi nam rekla da li se javljaju oni kojima je potrebna pomoć, ali nam se, nažalost, profesorka nije javila.

BONUS VIDEO: Srpski jezik za 1.000 dinara: Drugi pišu sastave, đaci profitiraju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar