deca prenošenje korone
Ilustracija Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Nataša Milenković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta u Kraljevu, kaže za Nova.rs da zbog trenutne situacije sa koronavirusom, roditeljima čije dete ima povišenu temperaturu, savetuju da ga dovedu na pregled.

„Dete koje ima povišenu temperaturu je alarm za nas. Neophodno je uraditi epidemiološku anamnezu i to uključuje proveru. Da li dete dolazi iz porodice u kojoj ima potvrđenih slučajeva obolelih od Kovida 19 ili je imalo kontakt sa zaraženom osobom. Ili je dete došlo u pratnji roditelja, bez kontakta sa pozitivnom osobom na koronavirus“, objašnjava Milenković.

Milenković kaže da u sklopu službe postoji trijažna ambulanta, u kojoj se pregledaju samo deca sa povišenom temperaturom. Takođe, prema njenim rečima, obavezna je i analiza krvne slike.

Foto: Nova.rs

„Brzi test se radi kada lekar posumnja da je dete možda pozitivno na koronavirus. I to je smernica za dalje praćenje deteta. Snimak pluća se radi kada posumnjamo da dete ima nešto na plućima. Ako su ona dobra i ako je dobar nalaz krvi, dete ide na kućno lečenje, prepisujemo terapiju i prati se dalja situacija“, objašnjava Milenković, naglašavajući da uvek preporučuju roditeljima da dete sa povišenom ne šalju u školu.

Prema rečima načelnice, ako dete dolazi iz porodice u kojoj je bilo slučajeva obolelih od Kovida 19 ili je imalo kontakt sa zaraženom osobom, i ima simptome, onda se obavezno radi PCR test.

„Pazite, kada dete dođe kod nas, odmah mu merimo temperaturu, i to je najmerodavniji prvi podatak koji mi dobijamo. Razgovaramo sa roditeljima o tome da li su putovali u inostranstvo ili imali kontakt za zaraženom osobom. Inače, kod nas postoji i kol centar preko kojeg svaki roditelj može da nam se obrati. Uglavnom im savetujemo da dete sa povišenom temperaturom dovedu na pregled kod nas“, rekla je Nataša Milenković za Nova.rs.

Podsetimo, javnost je uzburkao tekst novinara Dušana Čavića, koji je, kako se ispostavilo, svoje zaraženo dete odveo u dom zdravlja na Novom Beogradu, gde mu je rečeno da je, uprkos temperaturi, sve što se tiče njegovog sina “uredno” i da po protokolima nije imao simptome kovida. Ipak, dan kasnije Čavić samoinicijativno je poslao dete na testiranje i ispostavilo se da je rezultat pozitivan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare