Štrajk Fijat Plastika, Kragujevac
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

"Jedan 'izgubljeni' dan zbog štrajka 'Fijat Plastika' koji proizvodi plastične branike za 500L, kragujevačku fabriku automobila košta 45.000 evra, a radnici u štrajku potražuju 30.000 evra na ime regresa za godinu dana za sve zaposlene", čulo se na današnjem štrajku "Plastika" koji se iz fabričke hale preselio ispred Skupštine grada Kragujevca. Štrajkači su poručili da "više nema nazad" i da se neće zaustaviti dok se u rešavanje njihovih problema ne uključi Vlada Republike Srbije koja je trećinski vlasnik Fijata.

Tri meseca traje borba zaposlenih u sestrinskoj Fijatovoj firmi u Kragujevcu za, kako ističu, dostojanstven život i radnička prava. Njima su od 1. januara, zbog smanjenja regresa za više od 50 odsto, kako navode, drastično umanjena primanja, a ujedno im je ponuđen i kolektivni ugovor koji im zabranjuje pravo na štrajk. Zaposleni u „Fijat Plastiku“ odbili su tu, kako kažu „sramnu ponudu“ i otpočeli štrajk.

Do sada su tvrde, nailazili samo na ignorisanje poslodavca, ali najavljuju da neće odustajati od svojih ustavnih i radničkih prava i zbog toga su štrajk iz fabričke hale izmestili na kragujevačke ulice.

Zahtevaju od Vlade Srbije da se kao trećinski vlasnik Fijata uključi u pregovore i pomogne im da se zarade vrate na iznos koji su imali do decembra prošle godine. U Samostalnom sindikatu „Fijat Plastika“, izveli su i računicu prema kojoj je, zbog smanjenog regresa, svaki radnik na gubitku oko 700 evra na godišnjem nivou. Oni su taj iznos uporedili i sa enormnim gubicima koje zbog štrajka trpi Fijat, pa navode da se poslodavac „bruka za siću“.

Štrajk Fijat Plastika, Kragujevac
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Fijat u danima kada mi štrajkujemo, dnevno izgubi 45.000 evra na energente i dodatne sate za ugradnju branika koje mi naknadno isporučimo. Za naš godišnji regres, za samo 90 radnika, mi tražimo da nam isplate 30.000 evra koliko su nam oduzeli. To dovoljno govori koliko je poslodavac bahat i kako se ponašaju prema našim zahtevima. Nećemo se zaustaviti dok nam ne vrate ono što nam duguju“ poručio je Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora.

Štrajk Fijat Plastika, Kragujevac
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je istakao da Samostalni sindikat fabrike već ima pripremljene modele za rešavanje novonastale situacije u fabrici, te da sve može da se „reši za jedan dan“ ukoliko i Vlada Srbije sedne za pregovarački sto.

„Možda je za Fijat ‘sića’ 700 evra po radniku na godišnjem noivou koliko su nam oduzeli, ali nama to znači golu egzistenciju. Ne tražimo veće plate, ni bolje uslove, samo da nam vrate ono što su nam oduzeli. Zahtevamo da se i država uključi i da nam pomogne kroz socijalne programe, jer mi se nećemo zaustaviti. Nije ovde više reč ni o socijalnom buntu, već je sada i stvar principa, jer je poslodavac udario na naše dostojanstvo“, istakao je Miljković.

„Vi ste glas svih radnika u Srbiji“

Radnički bunt zaposlenih u „Fijat Plastiku“ podržali su predstavnici Sinikata Metalaca Srbije, Sindikalna organizacija „Zastava oružje“ i Savez samostalnih sindikata grada Kragujevca. Iako je u Fijat Plastiku, zaposleno oko 90 radnika, sindikati koji su im pružili podršku istakli su da su oni „glas svih radnika u Srbiji“, koji godinama, kako kažu trpe diskriminaciju i rade „za socijalnu pomoć“.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, Jugoslav Ristić okupljenima je poručio da su možda malobrojni, ali da je štrajk jedini način da se probudi „radnička svest“ i borba za dostojanstven život od svog rada.

Štrajk Fijat Plastika, Kragujevac
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je istakao i da su srpski zvaničnici godinama „reklamirali“ našu zemlju kao raj za strane investitore, nudeći visokobrazovani kadar kao jeftinu radnu snagu. Poručio je da tome mora da se stane na kraj i da radnici u Srbiji, kako je ocenio, moraju da donesu i „političke promene“.

„Možda se ovo nekome neće svideti, ali kažem vam da nećemo napraviti krupne promene, sve dok ne budemo uzeli stvar u svoje ruke i na političkom nivou odlučivanja donesemo odluku da ovo bude bolja zemlja za sve nas. Ako to ne uradimo, imaćemo bedne plate i još bednije penzije, zato moramo da se udružimo i da promenimo ovo što imamo danas. Ne smemo da budemo jeftina radna snaga’’, rekao je Ristić.

On je pojasnio i da je „srpski standard“, sa platom od 300 evra politička odluka, protiv koje moraju da se bore svi radnici u zemlji.

Štrajk Fijat Plastika, Kragujevac
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Da li će plata biti 300 ili 1.000 evra to su odluke koje donosi politički vrh. Verujte da to možemo da promenimo. Ništa mi ovde nismo manje produktivni nego radnici u zapadnoj Evropi, da bismo imali pet puta manju platu. To je politika koja srpske radnike tretira kao jeftinu radnu snagu i zbog toga moramo da se pobunimo i postanemo ’većina’ koja će te promene i da da donese“, poručio je Ristić.

On je naglasio i da su oči Srbije i svih srpskih radnika uprte u štrajk male fabrike u Kragujevcu, koja će, kao je ocenio pokrenuti lanac promena i doneti bolji standard i dostojanstvo svim obespravljenim radnicima koji rade za „mizerne plate“.

Štrajk Fijat Plastika, Kragujevac
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Fijat Plastik je fabrika koja posluje u okviru automobilske alijanse „Steelantis“ i za model 500L, koji se proizvodi u kragujevačkom Fijat Chrysler Automobili Strbija (FCA) pravi plastične branike. Zaposlenima je krajem prošle godine ponuđen kolektivni ugovor, koji između ostalog zabranjuje pravo na štrajk, što je Samostalni sindikat odbio da potpiše. Usledila je „kazna“ menadžmenta u vidu smanjenja regresa za skoro 60 odsto i drugih prinadležnosti, posle koje je oko 90 zaposlenih započelo štrajk.

Menadžment FCA, od početka štrajka se nije zvanično oglašavao, a našem portalu, više puta je u zvaničnoj službi za odnose sa medijima rečeno da „nemaju komentar“ na štrajk koji vode zaposleni u Fijat Plastiku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare