Foto: Shutterstock

Predsednik Novog sindikata zdravstva Živorad Mrkić kazao je za N1 da ministarka zdravlja Danica Grujičić i premijerka Ana Brnabić nisu odgovorile na zahteve da se poboljšaju uslovi rada za nemedicinsko osoblje Kliničkog centra Srbije. Sledeći korak je, kako kaže, štrajk upozorenja.

Rok za dostavljanje odgovora na zahteve bio je osam dana, naglašava Mrkić.

„Očekivano nisu nam odgovorili. Nemaju oni razumevanje za zahteve zaposlenih i zahteve radnike. Ne radi se samo o nedovoljnoj kadrovkoj popunjenosti kada su u pitanju administrativni i tehnički radnici nego isto tako i zdravstveni radnici. Nama nedostaju kako medicinske sestre tako i lekari mnogih specijanosti i subspecijalnosti tako da zahtev je zapravo za kadrovsku popunjenost Univerzitetskog kliničkog centra Srbije prema normativima iz Pravilnika o postavljanu uslova za obavljanje zdravstvene delatnosti u celini“, objašnjava predsednik Novog sindikata, piše N1.

Prema procenama Fiskalnog saveta to je negde oko 20 odsto u odnosu na sistematizaciju, s tim da sistematizacija nije baš najbolja kaže Mrkić.

„Tako da je procena sindikata da nedostaje između 25 i 27 posto zaposlenih. To znači nekoliko stvari kao prvo da nas nema dovoljno, kao drugo da ne mogu kvalitetno da se obave svi poslovi i radni zadaci. Zbog toga trpe naši pacijenti ali trpe i zaposleni jer imamo sindrom izgaranja na poslu, prevelikog radnog opterćenja. Imamo i sindrom da su zbog toga prisutne bolesti kao što su profesionalna oboljenja i bolesti u vezi sa radom i to je jedna situacija koja se ne može više izdržati“, kaže Mrkić.

PROČITAJTE JOŠ

Prema njegovim rečima, zainteresovani na konkurs za posao se ne javljaju zbog nisikih zarada, ili odlaze nakon mesec dana rada pošto vide koliko se radi i za koju zaradu.

„Imamo jedan veliki problem to je što je šest najnižih platnih grupa po Uredbi o koeficijentima na nivou minimalne zarade. Ustvari oni su ispod nivoa minimalne zarade ma kako to zvučalo paradoksalno. Recimo spremačica ima nominalnu platu od 33.000 dinara. A onda Fond za zdravstveno osiguranje prebacuje neki doplatak do minimalca“, ističe Mrkić.

Kako ističe, nijedno povećanje zarade od 5 odsto, od 5,5 posto, od 10 posto koje je bilo za ostale zaposlene u zdravstvu za ovu grupaciju ne važi.

„Oni će ceo život da rade za minimalnu zaradu“, kaže sagovornik.

Sledeći korak jeste štrajk upozorenja koji je planiran za 15. novembar, a protestni skup biće ispred Vlade Srbije, kazao je Mrkić za N1.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar